Het Gemeentearchief Schiedam gaat de komende Maand van de Geschiedenis (MvdG) in oktober zijn blik richten op de Schiedamse vestiging van Georg Dralle, fabrikant van Berkenhaarwater en andere soorten kosmetische artikelen. Het MvdG thema dit jaar is ‘natuurlijk’. Het gemeentearchief zoekt verhalen en foto’s over dit bedrijf.
Het van oorsprong Duitse bedrijf Georg Dralle had van circa 1920 tot 1980 met parfumfabriek ‘Lotus’ een Nederlandse vestiging aan de Korte Haven. Het populairste en bekendste product was Berkenhaarwater, dat bij elke kapperszaak in het assortiment was te vinden. Berkenwater haarlotion, of Birkenwasser, beweerde door ‘de kracht van Berken’ een probaat middel te zijn voor sterker en gezonder haar. Berkensap kan eenvoudig getapt worden uit berkenbomen en er wordt een heilzame werking aan toegeschreven.
Lotus Schiedam
Vanuit de Korte Haven worden de producten door heel Nederland verspreid. In 1920 komt Georg Reinhard Dralle, een kleinzoon van de oprichter, enkele jaren naar Schiedam om het bedrijf in goede banen te leiden. Tijdens de Tweede Wereldoorlog heeft Lotus een goede omzet, maar omdat het bedrijf in handen was van Duitsers wordt het na 1945 onder curatele gesteld van het Nederlands Beheers Instituut (NBI). Dit neemt de dagelijkse bedrijfsvoering op tot de verkoop aan Boometal.
Panden van Dralle
De ‘fabriek van Dralle’, de panden van de hoek van de Elzensteeg tot en met de Korte Haven 21, blijft nog lang in productie, maar in de jaren 1970 raakt het leeggekomen complex langzaam in verval. Ondanks protesten van de Historische Vereniging Schiedam worden ze gesloopt. Jammer, want het pand met huisnummer 17 was vrijwel zeker een ontwerp van de Italiaanse architect Carlo “Jan” Giudici, onder meer bekend van het voormalige kantongerecht aan de Lange Haven 65 en andere mooie panden in de stad. Op de plek van de parfumfabriek staat nu een wooncomplex, en alleen het ingemetselde stenen kopje herinnert nog aan vroeger tijden.
Oproep
Het gemeentearchief is zoek naar verhalen en foto’s. Mochten er lezers zijn die zelf, of hun ouders, bij het bedrijf aan de Korte Haven gewerkt hebben, dan houden we ons aanbevolen voor herinneringen en anekdotes! Reacties zijn welkom via het e-post adres archief@schiedam.nl of 010-219 1919. Contactpersonen zijn Jan van Kampenhout en Nuria Mainer Millán.
Oktober
In oktober zullen de vondsten van het onderzoek mogelijk worden gebruikt voor een tentoonstelling en een publicatie. Ook is er een samenwerking met Scholengemeenschap Spieringshoek over influencers van nu en kwakzalvers van toen. Eerder bracht het Gemeentearchief Schiedam voor de Maand van de Geschiedenis onder meer filmstudio Eureka, de HAV-bank en de Apollo Kaarsenfabriek onder de aandacht.