10 C
De Bilt

Bomenkap in Nissewaard gaat nu te makkelijk

Nissewaard – Nissewaard Lokaal wil het moeilijker maken om bomen te kappen in de gemeente Nissewaard. Om bomenkap moeilijker te maken, dient de partij daarom een motie in tijdens de gemeenteraad van woensdag 17 juni. Op dit moment kan de gemeente bomen met een diameter onder de 70 centimeter (op 130 cm hoogte) probleemloos kappen. Nissewaard Lokaal wil dat dit wordt teruggebracht naar 50 centimeter.

Bomenkap velt te makkelijk grote bomen

“Wij zien momenteel dat er teveel grote bomen in onze gemeente te makkelijk worden gekapt,” vertelt Fred Seker, raadslid van de partij. “Er zijn al op veel beeldbepalende plaatsen bomen verdwenen. Recent nog langs sportpark Oostbroek heeft er kaalslag plaatsgevonden. En ook bij de kap in Heenvliet kan je je afvragen of al deze bomen gekapt moesten worden.”

Kapdiameter

Ongeveer 10 jaar geleden was de kapdiameter om vergunningsvrij bomen te kappen 50 centimeter binnen de gemeente Spijkenisse. Omdat dit teveel problemen met zich meebracht stelde het college, met steun van coalitiepartij ONS, voor om de kapdiameter te verhogen naar 70 centimeter.

Meestal strengere eisen

Nissewaard Lokaal wil de kapdiameter weer verlagen. “Met 50 centimeter zijn we dan nog soepel,” vertelt Seker. “In veel van onze omliggende gemeenten zijn ze nog veel strenger met eisen voor een kapvergunning.” Seker vindt het belangrijk dat er aandacht is voor voldoende bomen en dat er verantwoording wordt afgelegd via het vergunningentraject voor iedere, te kappen, grote boom. “Met het Botlekgebied in onze achtertuin is het belangrijk om goede bomen te behouden. Ze zuiveren onze lucht en zijn vaak beeldbepalend in ons landschap,” besluit hij.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio