1.8 C
De Bilt

Borden ecologisch vriendelijke bermen onthult

Albrandswaard – Om aan te geven dat de gemeente ecologisch vriendelijke bermen maakt, onthulde Wethouder Martijn Heezen dinsdag 4 juni een bord aan de Statio in Poortugaal en een aan de Dorpsdijk in Rhoon . Voor insecten en andere kleine dieren is het goed toeven in deze bermen.

Albrandswaard gaat bloembollenmengels aanplanten in de bermen aan de Statio in Poortugaal en aan de Dorpsdijk in Rhoon. Daarnaast wordt er een diervriendelijk maaibeleid toegepast.
Dit betekent dat er maar twee keer per jaar wordt gemaaid. Zo krijgen de dieren rust. Het maaisel blijft vier tot acht dagen liggen, zodat insecten beschut zijn, zich kunnen voortplanten en zaadjes op de grond kunnen vallen.

Insecten in ecologisch vriendelijke bermen

De meeste insecten leven het liefst op beschutte plekken, zoals hoog gras of tussen takjes en bladeren, die van bomen zijn gevallen. Wanneer er intensief wordt gemaaid en geruimd, krijgen de insecten geen kans.
Ook wordt steeds vaker bloeiende beplanting in tuinen vervangen door tegels, terwijl insecten de bloeiers juist nodig hebben om te overleven.

,,Wij hopen dat we op deze manier weer meer insecten, zoals bijen en vlinders, gaan zien”, aldus wethouder Martijn Heezen. ,,Deze kleine diertjes zijn erg nuttig voor de natuur.”
Insecten zorgen bijvoorbeeld voor de bevruchting van bloemen en ze ruimen verrot voedsel en karkassen in de natuur op. Heezen hoopt dan ook dat er in de toekomst nog meer ecologische bermen komen in Albrandswaard.

ecologisch vriendelijke bermen
Foto: © Joke Rietveld – Regio Online

Op veel meer plaatsen in Nederland is er veel aandacht voor bloemen. Het is belangrijk dat er meer bloemen komen, omdat het aantal insecten sterk achteruit gaat. Er zijn steeds minder vlinders en bijen. Door te zorgen dat er meer bloemen groeien, kunnen deze insecten geholpen worden. Ook kan men meer bloemen in de tuinen zaaien. Of bloeiende planten poten. Het is belangrijk dat je inheemse soorten zaait en plant. Zo is bijvoorbeeld het enkelbloemige afrikaantje een goede voedselbron voor insecten.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio