7.2 C
De Bilt

Brandersfeesten gaan door! Gemeente neemt vergunning en coördinatie veiligheid op zich

In het laatste weekend van september vinden voor het eerst in drie jaar de Brandersfeesten weer plaats in de binnenstad van Schiedam. De edities van 2020 en 2021 konden vanwege corona niet doorgaan. Voor dit jaar staat het evenement gelukkig wél weer op de agenda, al was het nog even spannend. Wethouder Frans Hamerslag en Remy Reurling, voorzitter van de stichting Brandersfeesten, zijn blij samen tot een oplossing te zijn gekomen.

Stichting Brandersfeesten

Vanaf begin dit jaar hebben de gemeente Schiedam en de stichting Brandersfeesten intensief met elkaar overlegd over het evenement van 2022. De gemeente Schiedam heeft in het overleg als voorwaarde gesteld het evenement te houden onder dezelfde afspraken als tijdens voorgaande edities. Toen diende de stichting Brandersfeesten één overkoepelende evenementenvergunningaanvraag in, waarin ook de activiteiten van de deelnemende horecaondernemers waren opgenomen.

Coördinatie veiligheid en organisatie

Voorzitter Remy Reurling van de stichting Brandersfeesten: “De organisatie van evenementen is een steeds grotere uitdaging. Met name het veiligheidsaspect bij het evenement was voor ons een grote zorg. Als stichting richten we ons nu op het organiseren van de losse afgebakende onderdelen. Dit betekende dat we geen overkoepelend veiligheidsplan aan de gemeente konden bieden.”

Evenement in Schiedamse binnenstad

Een evenement dat in één weekend honderdduizenden mensen naar de Schiedamse binnenstad trekt, vraagt niet alleen om een goede organisatie van de grote programmaonderdelen, maar ook om een gedegen veiligheidsplan en een goede overkoepelende coördinatie samen met handhaving, politie en brandweer. Zoals elk jaar sluiten immers veel horecaondernemers zich aan bij het evenement met eigen, kleinere evenementen. Die moesten door het ontbreken van coördinatie van veiligheid en organisatie nu elk hun eigen vergunning aanvragen.

Samenwerking in uitvoering

Wethouder Frans Hamerslag: “We vinden het belangrijk dat de Brandersfeesten dit jaar weer kunnen zorgen voor een bruisende binnenstad in het laatste weekend van september. Toen de stichting Brandersfeesten kortgeleden definitief aangaf geen kans te zien om een overkoepelende rol te spelen, zijn we met elkaar om tafel gegaan, want de veiligheid moet goed geregeld zijn. We hebben als gemeente aangeboden deze keer de coördinatie van de onderdelen op veiligheid en het daarbij behorende veiligheidsplan te verzorgen. Gelukkig is er nu voor al die Schiedammers die zich op de Brandersfeesten verheugen zekerheid dat het doorgaat. Dat is ook goed nieuws voor alle actieve (horeca)ondernemers en andere partijen die samen druk bezig zijn met de voorbereidingen voor deze speciale editie.”

Volgend jaar

De Brandersfeesten zijn voor Schiedam een belangrijk evenement, dat vanwege de omvang een professionele organisatie vereist. De gemeente gaat direct na de editie van 2022 met het bestuur en de organisatoren in overleg om te bespreken op welke wijze de Brandersfeesten vanaf 2023 kunnen worden georganiseerd.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio