20.3 C
De Bilt

Brigade-generaal Jan Hut nieuwe Commandant Korps Mariniers

Rotterdam – Op 11 december nam brigade-generaal der mariniers Jan Hut de functie van Commandant van het Korps Mariniers over van zijn ranggenoot Jeff Mac Mootry. De plechtigheid vond plaats op de Van Ghentkazerne in Rotterdam in zeer besloten kring.

“Expect the unexpected” aldus brigade-generaal Jan Hut, want: Het Korps Mariniers moet gereed zijn op het moment dat Nederland ons nodig heeft; waar, wanneer en onder welke omstandigheden dan ook.

De vele technologische en geopolitieke ontwikkelingen in de wereld dwingen ons om permanent te veranderen of mee te bewegen. Dat betekent dat wij als leiders van nu, meer dan ooit anderen in hun kracht moeten zetten en ruimte moeten bieden om innovatief te zijn.

Dankwoord voormalige brigade-generaal

Met een laatste dankwoord aan zijn voorganger Jeff Mac Mootry sloot hij af: “Dank voor jouw doorzettingsvermogen en energie die je in je werk hebt gestoken, daar plukken wij als mariniers nu en in de toekomst de vruchten van.”

Jan Hut

Hut (54) nam deel aan de VN Missie in Cambodja, met 2 termijnen bij 2e Mariniersbataljon, en ging in 1998 voor 2 jaar naar Camp Lejeune om als uitwisselingsofficier bij het United States Marine Corps te werken. Na terugkeer in Nederland werd hij in 2000 adjudant van de Minister van Defensie (De Grave, Korthals en Kamp). Na zijn functie op het Plein in Den Haag ging hij terug naar Doorn als compagniescommandant van 2e Mariniersbataljon. Vanaf 2007 werkte Hut binnen Personeel & Organisatie in Den Helder en werd in 2009 Hoofd Bureau Management Development.

UIM en MARSOF

Als commandant van de antiterreureenheid Unit Interventie Mariniers was hij betrokken bij de reorganisatie van het de operationele eenheden van het Korps Mariniers, na deze reorganisatie werd hij in 2013 de 1e commandant van de Maritime Special Operations Force (MARSOF). Eind 2014 werd Hut voor de ISAF missie uitgezonden naar Afghanistan waar hij de functie van directeur NATO Manpower & Organisations vervulde. Bij terugkeer in Nederland werd hij Hoofd P&O van de Koninklijke Marine. Na een periode van 3 jaar vervulde Hut diverse functies bij de Militaire Inlichtingen- en Veiligheidsdienst. In juni 2020 volgde Jan Hut, Jeff Mac Mootry op als Directeur Operaties van de Koninklijke Marine.

Project nieuwe marinierskazerne

Generaal Jeff Mac Mootry gaat zich namens de Koninklijke Marine primair richten op de realisatie van een nieuwe, “fit for purpose” marinierskazerne. Een omvangrijk en complex project dat van belang is voor de toekomstbestendigheid van het Korps Mariniers.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio