13.7 C
De Bilt

Over buitendijks bouwen zijn waterschap en gemeente Rotterdam het eens

Er is geen verschil van inzicht over buitendijks bouwen tussen gemeente Rotterdam en waterschap Hollandse Delta. Dat is de conclusie uit een overleg deze week over de zorg die het waterschap eerder uitte in het Algemeen Dagblad van 10 augustus. Daarin stelde een woordvoerder van het waterschap dat buitendijks bouwen niet verstandig is.

In een overleg tussen wethouder Chantal Zeegers en heemraad Cicilia Rijsdijk kon de heemraad verduidelijken, dat dit in algemene zin geldt. Voor het buitendijks gebied van Rotterdam ligt dat anders, omdat het water al voldoende ruimte heeft, de terreinen nu al veelal bebouwd zijn en er rekening gehouden wordt met de komst van hoogwater. 

Waterveiligheid

Waterschappen zijn samen met Rijkswaterstaat verantwoordelijk voor waterveiligheid in Nederland, waarbij de waterschappen de primaire waterkeringen langs de rivieren onderhouden en zorgen dat hoog water in de rivieren zoveel mogelijk ongehinderd kan worden afgevoerd. Over het algemeen is het onwenselijk dat er door bebouwing of begroeiing versmalling of vertraging van de waterafvoer ontstaat. Het water moet zo snel mogelijk naar zee.

Buitendijks ruimtelijke plannen

De waterschappen hebben geen wettelijke taken voor de waterveiligheid buitendijks. Een goede ruimtelijke ordening is primair de taak van de gemeente en dat geldt ook voor de buitendijkse gebieden. Gemeenten maken ruimtelijke afwegingen en wegen risico’s, zoals overstroming, daarin mee. Waterschappen mogen wel adviseren op plannen. In Rotterdam vinden de ontwikkelingen plaats op bestaande stukken land, die hooguit veranderen van functie, waardoor geen versmalling van het stroomgebied ontstaat. De gemeente zorgt ervoor, dat bouw op een veilige hoogte boven NAP plaatsvindt en dat er maatregelen zijn bij hoogwater. Er ontstaat door buitendijkse bouw geen probleem met de afvoer van hoogwater.

Veiligheid voorop

Voor zowel gemeente als waterschap staat veiligheid voorop. Daarom heeft het waterschap adviesrecht op alle bouwplannen. Zowel de wethouder als de heemraad delen de zorg over de klimaatverandering en vinden dat nauwe samenwerking nodig blijft bij elke nieuwe buitendijkse ontwikkeling in Rotterdam, maar ook bij aanpassing van normen door de effecten van klimaatverandering. Zeegers: “We zorgen er samen voor dat Rotterdammers droge voeten houden, dat het water voldoende ruimte krijgt om te worden afgevoerd en dat de ontwikkelingen nooit strijdig zijn met bijvoorbeeld plannen voor het verhogen of verstevigen van waterkeringen.”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio