23.8 C
De Bilt

Bunkernacht Staelduinse bos druk bezocht

Hoek van Holland – Na het grote succes van vorig jaar, organiseerde Stichting Het Zuid-Hollands Landschap op vrijdagavond 8 juni opnieuw de Bunkernacht in het Staelduinse Bos bij ‘s-Gravenzande.

Speciale avondexcursie

Deze speciale avondexcursies langs de bunkers op zoek naar vleermuizen waren binnen een mum van tijd uitverkocht. Deelnemers aan de Bunkernacht ontvingen bij aankomst gelijk hun toegangsbewijs van de Bunkerdag, die landelijk plaatsvond op zaterdag 9 juni.

Juist voor kinderen

De eerste excursie van 21.00 uur was ook zeer geschikt voor kinderen, waarvan er ook dit jaar weer een aantal meeliepen met hun begeleiders. Arjan van den Heuvel, Regiohoofd Kuststreek van het Zuid-Hollands Landschap: “Fantastisch om te zien hoe jong en oud de combinatie van natuur en militair erfgoed samen beleven. Spannend in het schemerdonker, met de zaklamp in de hand luisteren naar verhalen over een oorlogstijd uit het verleden en op zoek naar vleermuizen rondom de bunkers en in het bos zoals dat er ruim 70 jaar na de
oorlog bijligt!”

Spannende excursie

Hoe later het werd, hoe donkerder en spannender het werd. De gidsen namen de deelnemers mee langs de verschillende bunkers met in de hand een batdetector. Hiermee werden verschillende soorten vleermuizen gezocht. Uiteraard werd stil gestaan bij de rijke geschiedenis achter de bunkers. Een unieke combinatie tussen militair erfgoed en de bijzondere natuurwaarden van het Staelduinse Bos.

Staelduinse bos

Gedurende Tweede Wereldoorlog lag het Staelduinse Bos op veilige afstand van de kust in het noordelijke deel van de Festung Hoek van Holland. Wie goed kijkt, zou nog een cirkel kunnen vormen van de 28 bunkers van het hoofdkwartier met de commandobunker in het midden. Tijdens de Koude Oorlog werd het complex in gebruik genomen door de Koninklijke Marine, die er munitie opsloeg. Nu hebben de bunkers een andere bestemming, namelijk het verblijf van vleermuizen. In dit afgesloten beschermd natuurgebied van het Zuid-Hollands Landschap vertoeven zij graag in alle rust.

Bunkerdag

Het Vinetaduin in Hoek van Holland was een van de deelnemers aan de Bunkerdag op zaterdag 9 juni. Via een uitgestippelde route hebben ruim 1700 bezoekers kennis gemaakt met vier lagen krijgsgeschiedenis. Ook dit jaar waren weer rondleidingen door het gangenstelsel in het duin mogelijk. De interesse voor militair erfgoed is erg groot. Na de Bunkerdag worden dit seizoen nog een aantal rondleidingen door het Vinetaduin inclusief gangenstelsel georganiseerd. Meer informatie hierover is te vinden op www.zhl.nl/krijgsgeschiedenis

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio