10.4 C
De Bilt

Burgemeester Capelle wijst deel ‘s Gravenland aan als veiligheidsrisicogebied

Capelle aan den IJssel – Burgemeester Cor Lamers van Capelle aan den IJssel heeft vanochtend een deel van de wijk ‘s Gravenland aangewezen als veiligheidsrisicogebied. De burgemeester nam deze ingrijpende maatregel na de recente explosies in de Ravelstraat. Veel buurtbewoners voelen zich hierdoor onveilig in de wijk. De maatregel geeft de politie de bevoegdheid om iedereen binnen het aangewezen gebied preventief te fouilleren. De maatregel geldt t/m maandag 8 april 2024 en is 24 uur per dag van kracht.

Burgemeester Cor Lamers bezocht vanochtend de Ravelstraat en sprak met buurtbewoners over de recente incidenten met grote impact op Capelle en ook Rotterdam: “De explosies zorgen voor grote gevoelens van onveiligheid bij veel bewoners van de wijk. Ontploffingen in je directe leefomgeving zijn intimiderend en ook gevaarlijk voor bewoners. Met de maatregel om de buurt aan te wijzen als veiligheidsrisicogebied mag de politie preventief fouilleren. Dat kan helpen om nieuwe explosies te voorkomen en daders te achterhalen.”

Eerdere maatregelen van de gemeente Capelle en de politie waaronder het sluiten van de woning aan de Ravelstraat, politiecamera’s, extra politie-inzet en verlichting rond de woning hebben niet geleid tot het stoppen van de golf van explosies.

Burgemeester Lamers: “met deze maatregel proberen we gevoelens van onrust bij wijkbewoners zo veel mogelijk weg te nemen. De verwachting is dat dit excessieve geweld niet vanzelf stopt en dat er nieuwe aanslagen of beschietingen kunnen volgen. Daarom heeft de politie ook de surveillance geïntensiveerd.”

Veiligheidsrisicogebied in deel van ‘s Gravenland

Het veiligheidsrisicogebied in Capelle, aangewezen door de burgemeester in overleg met de officier van justitie, omvat een deel van ‘s Gravenland en zal van kracht zijn van dinsdag 27 februari 2024 tot en met maandag 8 april 2024, 19:00 uur.

Het veiligheidsrisicogebied in Capelle omvat de volgende straten: Ravelstraat, Schumannstraat, Chopinstraat, Van Beethovenlaan en Sweelinckstraat. Het veiligheidsrisicogebied in Rotterdam wordt begrensd door de Kralingseweg, Laan van Oud Kralingen, Jacques Dutilhweg, Govert Terlouwstraat, Dirkje Goedhartstraat, Pieter van Rijsselstraat, Clazina Kouwenbergzoom, Geertje Wagemansstraat, Johannes Meulsteestraat, Adriana Noorlandersingel, Jinnahsingel, Nancy Zeelenbergsingel, Maria Wesselingstraat, Maaike Weezenaarstraat en de Cornelis Kraanstraat. Directe bewoners worden per brief geïnformeerd.

De volgende incidenten deden zich voor in Capelle:

  • Op 5 februari 2024 was er een explosie met een handgranaat bij een woning aan de Ravelstraat 27 te Capelle aan den IJssel. Deze woning is daarna door de burgemeester van Capelle aan den IJssel met spoed bestuurlijk gesloten voor enkele dagen.
  • Op 19 februari 2024 was er een tweede explosie aan de Ravelstraat 27 te Capelle aan den IJssel. De woning is opnieuw met spoed gesloten, dit keer voor een periode van 6 weken.
  • Op 25 februari 2024 was er op hetzelfde adres een derde zware explosie. Hierbij zijn meerdere woningen in de directe nabijheid beschadigd. Naar aanleiding van deze explosie is door de politie een 14-jarige gewonde verdachte aangehouden.
  • Naast de incidenten in Capelle zijn er ook in Rotterdam en Den Haag vergelijkbare ernstige incidenten geweest waarvan de politie heeft geconstateerd dat deze met elkaar te maken hebben.
  • Vrijdag 23 februari was er een inloop bewonersavond in buurtcentrum de Harp. Hier kwamen 15 personen van 10 huishoudens op af. De politie, handhaving, stadsmarinier en de gebiedsregisseur hebben vragen beantwoord van bewoners.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio