10 C
De Bilt

Capelle pakt illegale afvalplaatsingen aan

Capelle aan den IJssel – De gemeente Capelle aan den IJssel heeft in april en mei in Schenkel en Schollevaar 35 boetes van 150 euro opgelegd vanwege illegale afvalplaatsingen naast ondergrondse containers. De gemeente heeft de boetes uitgedeeld na meldingen van Capellenaren en eigen waarnemingen. Handhavers onderzochten 210 vuilniszakken om overtreders op te sporen. Door de overtreders snel en gericht op te sporen en te beboeten, wil de gemeente afvaloverlast aanpakken en verminderen. Capelle is van plan deze aanpak ook in andere wijken in te zetten.

Illegale afvalplaatsingen

Marc Wilson, wethouder Stadsbeheer is een voorstander van een gerichte en effectieve aanpak van overtreders waar veel Capellenaren om vroegen: ”Onze handhavers treden nu op in de wijken Schenkel en Schollevaar waar op dit moment de grootste overlast van illegale afvalplaatsingen wordt ervaren. Daarmee willen we schonere straten realiseren wat weer bijdraagt aan de leefbaarheid in wijken.”

©Gemeente Krimpen aan den IJssel

Lik-op-stuk beleid

Ans Hartnagel, verantwoordelijk wethouder voor de handhavers  is voorstander van een ‘lik-op-stuk’ beleid in meer wijken. “Het probleem van rondslingerend afval pakken we bij de bron aan. We maken in Capelle duidelijke afspraken met elkaar. Afval hoort in de containers en niet ernaast. Met een lik-op-stuk beleid treden we effectief op tegen inwoners die er met hun bijplaatsingen een rommeltje van maken. De resultaten in Schenkel en Schollevaar zijn positief, dus dit gaan we ook toepassen in andere wijken in Capelle.”  

De gemeente heeft een goed beeld waar in Capelle vaak afval naast de containers wordt geplaatst. Hierdoor kan sneller en effectiever worden opgetreden. De gemeente heeft er bewust voor gekozen om bestuurlijke boetes op te leggen zodat er geen rechter aan te pas hoeft te komen. Dit heeft als voordeel dat het bijgeplaatste afval direct van straat weg is. Voor een inwoner zijn de kosten van zo’n bestuurlijke boete (148,75 euro) vrijwel altijd veel hoger dan van een bestuurlijke strafbeschikking via een rechter (circa 90 euro).

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio