17.7 C
De Bilt

Capelle blijkt populair: 17 sollicitanten voor burgemeesterschap Capelle aan den IJssel

Voor het burgemeesterschap van Capelle aan den IJssel hebben 17 sollicitanten hun belangstelling kenbaar gemaakt bij Jaap Smit, commissaris van de Koning in Zuid-Holland. De nieuwe burgemeester zal naar verwachting op 25 september in functie treden.

De sollicitanten – 5 vrouwen en 12 mannen– variëren in de leeftijd van 33 tot  59 jaar. Van de 17 sollicitanten hebben 6 sollicitanten een achtergrond als (oud) wethouder of (oud) burgemeester. De overige sollicitanten komen uit het bedrijfsleven of anderszins.

Zorgvuldige selectie uit sollicitanten door commissaris van de koning

De commissaris zal de komende periode de dossiers compleet maken, onder meer door referenties op te vragen, en voert daarna gesprekken met een aantal sollicitanten. Vervolgens overlegt hij met de vertrouwenscommissie, een afvaardiging van de gemeenteraad, over zijn bevindingen. De commissaris streeft naar een breed samengestelde, hoogwaardige selectie. De vertrouwenscommissie voert vervolgens gesprekken met de geselecteerde kandidaten en doet een aanbeveling op basis van de door de gemeenteraad vastgestelde profielschets.

2 kandidaten worden uiteindelijk voorgedragen

De gemeenteraad zal vervolgens twee kandidaten voordragen aan de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, waarbij de raad een voorkeur aangeeft voor één van beide kandidaten. In beginsel volgt de minister de aanbeveling van de gemeente, tenzij zich bijzondere omstandigheden voordoen.

Oud-burgemeester Oskam nu griffier van Tweede Kamer

De vacature is ontstaan nadat Peter Oskam bekend maakte per 19 december 2023 te stoppen als burgemeester van Capelle aan den IJssel in verband met zijn benoeming tot griffier van de Tweede Kamer. Aangezien niet direct kon worden voorzien in een nieuwe kroonbenoemde burgemeester heeft de commissaris van de Koning in goed overleg met de vertrouwenscommissie van de gemeenteraad Capelle aan den IJssel besloten een waarnemend burgemeester aan te stellen. Per 19 december 2023 is Cor Lamers benoemd als waarnemend burgemeester van Capelle aan den IJssel.

Waarnemend burgemeester Cor Lamers blijft tot benoeming opvolger

Na overleg met de fractievoorzitters van de gemeenteraad heeft de commissaris van de Koning de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties geadviseerd om de procedure voor een nieuwe kroonbenoemde burgemeester in maart 2024 op te starten. Waarnemend burgemeester Cor Lamers blijft op zijn post tot het moment dat de nieuwe kroonbenoemde burgemeester in functie treedt.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio