5 C
De Bilt

Capellenaar kiest ‘Gouden IJsselsteen’ 2018

Capelle aan den IJssel – Nieuwbouw, renovatie of verbouwingen van grote of kleinere gebouwen? Het is allemaal bepalend voor het beeld van de stad Capelle. Net zoals de inrichting van de buitenruimte. In Capelle wordt op dit moment hard gewerkt en veel gebouwd en verbouwd. Om de positieve verbeteringen en nieuwe bouwontwikkelingen in de stad te stimuleren reikt de gemeente Capelle dit jaar een ruimtelijke kwaliteitsprijs uit: de ‘Gouden IJsselsteen’. Er is een vakprijs en een publieksprijs voor de architect en opdrachtgever van zes genomineerde bouwprojecten die vanaf 2014 tot en met 2017 zijn gerealiseerd. Op www.capellebouwtaandestad.nl/goudenijsselsteen staan de bouwprojecten en kan iedereen stemmen op één van de genomineerde projecten.   

Stemmen?

De vakjury bestaat uit een stedenbouwkundige, twee architecten en een landschapsarchitect. De jury heeft zes gerealiseerde Capelse plannen genomineerd waarop vanaf vandaag kan worden gestemd. Zaterdag 22 september tijdens de CentrumXpeditie reikt wethouder Dick van Sluis om 16.30 uur beide prijzen uit. Op het Vuykterrein ontvangen de winnaars dan ‘De Gouden IJsselsteen’ 2018. De genomineerde plannen staan online maar zijn behalve online ook te bekijken in de Werkkamer aan het Amnestyplein (openingstijden: dinsdag t/m vrijdag van 10:00 tot 16:00 uur).

De zes genomineerde bouwprojecten zijn:

  • ‘s Gravenweg 168

Eigentijdse klassieke woning gebouwd met respect voor het landelijke karakter van de omgeving, die door kleur- en materiaalgebruik echt ‘van nu’ is.

IJsselsteen
© Google Maps
  • Silkeborg 15

De uitbouw van deze woning past juist door een bijzonder goed in de omgeving. De verfrissende uitbouw is gemaakt van zink en heeft een gedurfde kleurkeuze.

IJssselsteen
© Google Maps
  • Groenedijk 21-23

Een ensemble van twee moderne dijkwoningen met als basis een gespiegeld klassiek ontwerp. De identieke woningen behouden hun eigen identiteit door verschil in kleur- en materiaalgebruik.

  • Burgemeester Schallijlaan 2

De uitbreiding van het bestaande rouwcentrum is zeer zorgvuldig ingepast. Door het landschapsontwerp en het ontwerp van de oorspronkelijke voorgevel straalt het gebouw rust en harmonie uit.

IJsselsteen
© Google Maps
  • P.C. Boutenssingel 15

Het Capels Blok is een transformatie van een bestaande school met omhullende nieuwbouw. Bijzondere woningen in een herkenbare woonbuurt met een eigen identiteit.

IJsselsteen
© Google Maps
  • Nijverheidstraat 297

Een monumentale boerderij verbouwd naar een woning waarbij de voorzijde herkenbaar is behouden. De achterzijde is voorzien van een moderne achtergevel zichtbaar wat laat zien dat monumentaal en modern prima samengaan.

IJsselsteen
© Google Maps

 

Gouden IJsselsteen


De Gouden IJsselsteen verwijst naar een typisch en historisch Capels product, namelijk een kleine gele baksteen die vroeger werd gebruikt voor de bouw van huizen, kerken en kloosters. In Capelle is deze steen nog steeds zichtbaar op diverse plekken zoals de monumenten aan de Dorpsstraat 176 en de Dorpsstraat 181. Stenen waren destijds duur, wie er dus in slaagde om een bakstenen huis te bouwen werd steenrijk genoemd. Het gaf status en straalde trots uit.

 

©:Foto’s in dit bericht komen van Google Maps. Zij kunnen verouderd zijn.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio