11.5 C
De Bilt

Capellenaren varen mee op De Eendracht

Capelle aan den IJssel – Met bijna 60 meter lengte is De Eendracht de grootste driemaster van Nederland. Studenten van de Rotterdamse zeevaartschool STC doen zeilervaring op dit prachtige schip op. Ook varen er groepen mee voor actieve zeilvakanties of dagjes uit. Dinsdag 29 augustus organiseerden Voedselbank Capelle en Welzijn Capelle een vaartocht voor Capellenaren die wel een uitje hadden verdiend.

De zusjes Tanisha (16), Imalia (14) en Jillianna (8) kregen een dagje vrij van school om samen met hun ouders mee te varen. Moeder: ‘We konden afgelopen zomer niet op vakantie. Fijn dus, een dagje ertussenuit met elkaar, even helemaal niks aan je hoofd. We zijn allemaal voor het eerst op zo’n grote zeilboot. Heel leuk om mee te maken.’

Geen vakantie

Veel van de 92 deelnemers waren vluchtelingen uit Oekraïne, Syrië en andere delen van de wereld. Maar ook Capellenaren die geen zomervakantie hadden gehad of het moeilijk hebben. Stoffel Molenaar, adviseur bij Voedselbank Capelle, was initiatiefnemer van deze mooie dag. Dankzij het C.J. Jaski Fonds van Stichting De Eendracht en een bijdrage van Welzijn Capelle werd deze dag gratis aangeboden. Inclusief een heerlijke lunch en diner!

Varen naar Scheveningen

Na twee uur varen op de Nieuwe Waterweg kwam het gezelschap aan op open zee en werden de zeilen gehesen. De deelnemers hielpen graag mee bij deze pittige klus. Onder het geroep van ‘Allé, hup! Allé, hup!’ zagen ze de enorme zeilen langzaam omhoog gaan. Toen ging het gezelschap richting Scheveningen en weer terug.

Vrijwilligers

De bemanning van ongeveer 16 personen bestond grotendeels uit vrijwilligers, die de hele dag goed voor de groep zorgde, maar ze liet meewerken waar kon. Aan dek werd tussendoor enthousiast gedanst op Oekraïense en Arabische muziek. Marjam (48) uit Somalië: ‘Het is echt genieten. Zó fijn, een dag voor mezelf, waarop ik helemaal niks hoef!’ Om 20.00 uur stond het gezelschap nagenietend op de Lloydkade. ‘Goed georganiseerd en heel gezellig!’ klonk het uit veel monden.


Mede-organisator Kassem Taha, stedelijk contactfunctionaris bij Welzijn Capelle: ‘De sfeer was geweldig. Veel van deze mensen waren echt toe aan een zorgeloos dagje als dit, en dat was te zien: iedereen was blij!’

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio