9 C
De Bilt

Capelse handhavers krijgen korte wapenstok

Capelle aan den IJssel – Vanaf maandag 15 februari wordt een deel van de Capelse handhavers (buitengewoon opsporingsambtenaren) uitgerust met de korte wapenstok. Deze handhavers hebben de afgelopen periode met goed gevolg trainingen afgerond, zodat ze precies weten hoe de korte wapenstok te gebruiken. Het is een landelijke proef waaraan tien gemeenten meedoen en die loopt tot en met februari 2022.

Pilot van ministerie Justitie en Veiligheid

Het Ministerie van Justitie en Veiligheid is initiatiefnemer van de pilot waarvoor Capelle aan den IJssel zich heeft aangemeld. Capelle is één van de tien gemeenten waar de proef loopt. Burgemeester Oskam legt uit waarom de gemeente aan de proef wil meedoen: “Capelle heeft misschien wel de meest professionele handhavers van Nederland. Ik ben echt trots op onze handhavers, die hun werk zo goed doen doordat ze op straat vooral in gesprek gaan met Capellenaren. En als het dan nodig is, dan kunnen ze hulpmiddelen zoals handboeien en de bodycam gebruiken.

Intensieve samenwerking met politie

Ook werken de handhavers intensief samen met de politie, die in geval van grotere incidenten snel ter plaatse zijn. Helaas zien we landelijk een toename in agressie tegenover boa’s. Daarom is het goed voor handhavers en de Capellenaar om te onderzoeken of het nog veiliger en beter kan. Het uitrusten met een korte wapenstok past daarbij.” 

Regels voor handhavers

Het gebruik van de wapenstok is aan regels gebonden. De boa mag deze alleen gebruiken in geval van (dreiging van) ernstig fysiek geweld tegen hem of haar. Het doel is de belager op afstand te houden. Wethouder Handhaving Ans Hartnagel: “Onze Capelse boa’s gaan dagelijks de straat op om toe te zien dat Capelle heel, schoon, veilig en leefbaar blijft. Zij moeten soms af op situaties die dreigend kunnen zijn. De korte wapenstok kan in zo’n situatie voorkomen dat de situatie uit de hand loopt. Een preventief middel dus. Goed voor de handhaver én de overtreder!”

Resultaten

Tijdens de pilotperiode van één jaar wordt geregistreerd wanneer en door wie de korte wapenstok wordt gedragen en wanneer deze ook werkelijk gebruikt is. Ook wordt er beoordeeld of de korte wapenstok heeft bijgedragen aan de veiligheid en het veiligheidsgevoel van de handhaver.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio