9.8 C
De Bilt

Crisisnoodopvang: Gemeente Albrandswaard vangt tijdelijk maximaal 25 asielzoekers op

De gemeente Albrandswaard opent vanaf 7 november 2022 tot 8 januari 2023 een tijdelijke crisisnoodopvang voor maximaal 25 asielzoekers in ’t Centrum aan de Bernhardstraat 3 in Rhoon. Er worden vrouwen met kinderen uit niet veilige landen opgevangen. Omwonenden zijn per brief geïnformeerd.

Noodoproep voor crisisnoodopvang

Momenteel is er sprake van een crisis bij de opvang van asielzoekers in Nederland. Het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) heeft op dit moment niet genoeg plaatsen beschikbaar om alle asielzoekers ‘bed, bad en brood’ te geven. Daarom slapen er in Ter Apel nu zelfs mensen op stoelen en buiten op het grasveld. De rijksoverheid doet een beroep op alle gemeenten om locaties beschikbaar te stellen.

In het Centrum zijn begin dit jaar Oekraïense vluchtelingen opgevangen. Omdat de opvang van Oekraïense vluchtelingen goed is verlopen is bekeken of deze locatie ook beschikbaar kan worden  gesteld voor tijdelijke crisisnoodopvang van asielzoekers.

Het is fijn dat dit mogelijk is gebleken en dat hier gevluchte vrouwen met kinderen tijdelijk opgevangen kunnen worden. De locatie is geschikt voor de opvang van maximaal 25 asielzoekers voor kortdurende opvang.

Onderwijs en dagbesteding

De Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond coördineert de opvang van asielzoekers in de regio. Op de locatie is een verpleegkundige en een locatiemanager aanwezig. Voor de asielzoekers wordt dagbesteding georganiseerd en de mogelijkheden voor school worden per kind bekeken.

Werkzaamheden

De locatie moet geschikt gemaakt worden voor het verblijf van de groep. Op 27 oktober 2022 starten de werkzaamheden om ‘t Centrum in te richten. Dit kan vanaf die datum mogelijk wat overlast veroorzaken door werkverkeer zoals vrachtwagens en geluid van werkzaamheden.

Goede en veilige opvang

De Veiligheidsregio zorgt voor locatiemanagers op de opvanglocatie. Daarnaast zal er 24 uur per dag begeleiding/beveiliging aanwezig zijn. Die beveiliging wordt gedaan door een beveiligingsbedrijf dat hier ervaring mee heeft. Wij vinden het belangrijk dat de opvang voor zowel omwonenden als de asielzoekers zo goed en veilig mogelijk verloopt. De beveiligers zullen herkenbaar zijn.

Om de opvanglocatie veilig en leefbaar te houden, zijn er huisregels voor de asielzoekers. Zo moet het onder andere tussen 22.00 en 8.00 uur rustig zijn, zodat iedereen ongestoord kan slapen. Als de huisregels worden overtreden treffen we maatregelen. Strafbare feiten melden we altijd bij de politie. Asielzoekers die meerdere malen overlast geven, worden verwijderd uit de locatie en onze gemeente.

Eventuele overlast kan worden gemeld via het mailadres asielzoekers@albrandswaard.nl en via 06 – 29416738. Dit telefoonnummer is 24/7 bereikbaar.

Gebruik van de locatie 

Wanneer als gevolg van het gebruik van ‘t Centrum voor crisisnoodopvang activiteiten niet kunnen doorgaan, maken wij met de gebruikers graag afspraken voor alternatieve mogelijkheden. 

Tot 8 januari 2023

De opvang zal tot 8 januari 2023 openblijven. Daarna is het aan het Rijk om met een permanente oplossing te komen. Mogelijk worden de asielzoekers door het Rijk verhuisd naar andere crisisnoodopvanglocaties in de regio of het land.

Inloopspreekuur voor omwonenden

De gemeente wil graag in gesprek met omwonenden over de tijdelijke crisisnoodopvang. Omwonenden zijn per brief geïnformeerd en uitgenodigd voor een inloopspreekuur.

Vrijwilligers

Wie zich wil aanmelden als vrijwilliger voor bijvoorbeeld activiteiten voor de kinderen kan dat doen via het e-mailadres: asielzoekers@albrandswaard.nl. 

spot_img

1 REACTIE

  1. Wellicht dat de omwonende geinformeerd zijn, maar ik woon tegenover het Centrum en heb tot op heden nog geen brief ontvangen. Net als met de opvang van de Oekrainers moeten we er wederom achteraf achter komen wat de gemeente van plan is.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

spot_img

Nieuws uit deze regio