2.3 C
De Bilt

De historische binnenstad krijgt er met de Monopole een culturele trekpleister bij

De Monopole wordt nieuw leven ingeblazen. Op 5 februari hebben de gemeente Schiedam en Stadsherstel Maassteden de koopovereenkomst getekend voor de verkoop van het gemeentelijk monument de Monopole. Na een renovatie van het gebouw zal het Stedelijk Museum Schiedam er per 2025 gaan programmeren.

Stadsherstel Maassteden verwacht de restauratie en herbestemming van het gebouw medio 2024 te starten. Met de restauratie komt de ‘grandeur’ van het gebouw weer terug en wordt het van binnen een duurzaam en modern gebouw. In het feestjaar 2025, als Schiedam 750 jaar stadsrechten viert, opent de Monopole voor het publiek. Het museum gaat dan minstens één tentoonstelling per jaar houden. Dit wordt mogelijk gemaakt dankzij de financiële bijdragen van Fonds Schiedam Vlaardingen e.o. en De Groot Fonds.

thumbnail?sz=w1920&id=17a3AORtW1D0wpSOjmY9UiSweI6siHR4r
Metropole Hoogstraat. Foto: Ruud Koppenol Fotografie / Stadsherstel Maassteden B.V.

Wethouder Anouschka Biekman die onder andere verantwoordelijk is voor Binnenstad, Vastgoed en 750 Jaar Schiedam: “Ik heb er alle vertrouwen in dat dit bijzondere gebouw in goede handen is bij Stadsherstel Maassteden en verheug me op de programmering van het Stedelijk Museum Schiedam. Onze binnenstad is in 2025 weer een publiekstrekker rijker.”

Impuls voor het gebied

Museumdirecteur Anne de Haij: “Ik ben de fondsen dankbaar voor de driejarige subsidie. Het plan is om kunstinstallaties in de Grote Zaal te maken. Installaties waar geen klimaatinstallatie voor nodig is, die er visueel spectaculair uit zien én aantrekkelijk zijn voor jonge bezoekers uit heel Nederland. Vergelijkbaar met de succesvolle installaties zoals de Stadscocon van Florentijn Hofman (2021) en Glashard in de Glasfabriek (2021). De Stadscocon kreeg veel media-aandacht, was steevast uitverkocht, en trok veel jonge bezoekers, die ook nog eens in de binnenstad een kop koffie gingen drinken of lunchen.’’

thumbnail?sz=w1920&id=1L3AzqrqIVYpNCbNA wE4lum1t5VjAjsZ
Metropole Hoogstraat. Foto: Ruud Koppenol Fotografie / Stadsherstel Maassteden B.V.

Fonds Schiedam Vlaardingen en De Groot Fonds in actie

Sinds de restauratie in 2011 staat het bijzondere gemeentelijk monument aan de Schiedamse Hoogstraat grotendeels leeg. Er waren veel plannen voor het gebouw, maar de renovatiekosten schrokken geïnteresseerden af om daadwerkelijk met de Monopole aan de slag te gaan. Het Fonds Schiedam Vlaardingen e.o. en De Groot Fonds trokken zich ‘het lot’ van de Monopole aan. “Wij vroegen Stadsherstel Maassteden en Stedelijk Museum Schiedam om de mogelijkheden voor de herontwikkeling en inhoudelijke invulling van de Monopole samen te onderzoeken,’’ aldus John
Massaar, directeur van het Fonds Schiedam Vlaardingen e.o..

Dit nieuws kwam al in 2021 naar buiten, maar de concretisering van de plannen liet enkele jaren op zich wachten. Nu is het gebouw daadwerkelijk aangekocht en gaat het dus eindelijk ‘echt gebeuren’. Luuk Ruys, directeur de Groot Fonds: “Het Museumkwartier krijgt er een culturele trekpleister bij, die voor nog meer bedrijvigheid in de binnenstad gaat zorgen.”

Renovatie en herbestemming culturele rekpleister

Stadsherstel Maassteden is nu aan zet met de renovatie en herbestemming van het gebouw. Naast de Grote Zaal realiseren zij kantoren op de begane grond en in de fraaie torenkamer. Ciska Bakker en Martijn Bok, de directeuren van Stadsherstel Maassteden: “Voor Stadsherstel Maassteden past de aankoop van de Monopole prachtig bij de doelstelling om monumenten te behouden en te restaureren, maar vooral ook weer een duurzame invulling te geven waarbij zoveel mogelijk Schiedammers het gebouw kunnen bezoeken.’’

thumbnail?sz=w1920&id=1ucE1Hb9jxBOBPc5uEqI58xGIE WZN Jj
ondertekening koopoverenkomst Monopole. Foto: Ruud Koppenol Fotografie / Stadsherstel Maassteden B.V.

Over de Monopole

Het gebouw, ontworpen door de Schiedamse architect A. Stahlie, opende in 1921 als bioscoop Pandora zijn deuren. In de loop der jaren veranderde de bioscoop enkele malen van naam, waaronder in de Monopole, zoals het nu in de ‘volksmond’ nog steeds wordt genoemd. Ook huisde er ooit de bekende Dansschool Sitton.


LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio