12.4 C
De Bilt

Dordrecht zoekt initiatiefnemers minibossen

Dordrecht – De Gemeente Dordrecht legt de komende jaren drie Tiny Forests aan. Dat zijn een soort minibossen ter grootte van een tennisbaan. De gemeente heeft hiervoor een samenwerkingsovereenkomst getekend met IVN Natuureducatie. Zij roepen inwoners of scholen die interesse hebben in een Tiny Forest op om een gewenste locatie aan te dragen. Dat kan tot 24 juli.

De Gemeente Dordrecht is geselecteerd als een van de Tiny Forest partnergemeenten. Elke bewoner en iedere school die een geschikte locatie ziet in de gemeente Dordrecht en die wil bijdragen aan het succes van een Tiny Forest mag zich aanmelden. Dit najaar al is de aanplant van het eerste Tiny Forest. Wie nog dit jaar een Tiny Forest in de buurt wil, moet zich vóór 24 juli melden via www.ivn.nl/tinyforest/word-initiatiefnemer. In 2020 volgen nog eens twee minibossen.

Voordelen van een Tiny Forest 

Een Tiny Forest maakt de buurt een stuk groener, is een fijne ontmoetingsplek voor buurtbewoners en een leer- en speelplek voor kinderen. Een minibos in de buurt zorgt bovendien voor verkoeling op warme dagen, meer biodiversiteit en waterberging bij zware regenval. De aanleg van de minibossen doet de gemeente niet alleen. Hiervoor is enthousiasme en initiatief uit de buurt nodig. Het bos wordt immers van en voor de buurt en de naburige school.

Voorwaarden

Dordtenaren die een locatie op het oog hebben, dienen rekening te houden met de volgende voorwaarden.

  • De locatie is ten minste 200 en maximaal 400 vierkante meter groot.
  • De locatie is ten minste 4 meter breed
  • Op de locatie mogen bomen zo hoog groeien als ze zelf willen
  • De locatie is gelegen in een woonwijk
  • De locatie is (semi)openbaar toegankelijk.

Jury

Een jury beoordeelt alle ingediende locaties en kijkt waar een Tiny Forest de meeste kans van slagen heeft. Andere factoren die een rol spelen zijn de nabijheid van kabels en leidingen en of een ruimte niet gereserveerd is voor toekomstige ontwikkelingen. Uit alle aanmeldingen kiest de jury drie locaties.

800 bomen

Volgend jaar viert Dordrecht 800 jaar stadsrechten. Voor die gelegenheid plant de gemeente 800 extra bomen, verdeeld over een aantal projecten, waaronder Tiny Forests.

Over IVN Natuureducatie

IVN Natuureducatie zet zich als landelijke non-profit organisatie in voor een groen, gezond en duurzaam Nederland. Dit doet IVN Natuureducatie door de natuur in de harten van mensen te brengen. Ze laten jong en oud actief ervaren hoe leuk, leerzaam, gezond én belangrijk natuur is. De organisatie telt 130 professionals, 25.000 leden en 170 vrijwilligersafdelingen die natuuractiviteiten, cursussen en campagnes organiseren. Begin vorig jaar ontving IVN Natuureducatie 1,85 miljoen euro van de Nationale Postcode Loterij voor de aanleg van honderd Tiny Forests door heel Nederland.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio