7.2 C
De Bilt

Elektrische veegmachine toegevoegd aan Rotterdams wagenpark

Rotterdam – Een nieuw innerlijk voor een oude bekende. De gemeente Rotterdam voegt opnieuw een elektrische veegmachine toe aan haar wagenpark. Dit voertuig, de Swingo, is een bekende in het straatbeeld en van de gemeente. Het is een kleinere variant dan de traditionele veegmachines en veegt onder andere fietspaden en winkelplinten schoon. Met dit voertuig gebeurt dat voortaan zonder uitstoot omdat hij elektrisch rijdt.

Elektrische veegmachine voor schonere lucht

Hiermee draagt de gemeente bij aan de doelstelling van het verbeteren van de luchtkwaliteit in de stad. “Als gemeente willen we het goede voorbeeld geven. Daarom zijn we begonnen om al onze voertuigen te vervangen door elektrische varianten. Elektrische vuilniswagens en vegers zijn niet alleen schoner, maar ook veel stiller. In meerdere opzichten dus een aanwinst”, licht wethouder Arno Bonte (Duurzaamheid) toe.

Gemeentelijke voertuigen

De doelstelling van de gemeente is om uiterlijk in 2030 haar wagenpark volledig emissievrij te hebben. De gemeente heeft op dit moment al 527 elektrische scooters en fietsen, 213 elektrische- en 204 hybride personenwagens, 37 elektrische bestelbussen, 2 hybride en 2 volledig elektrische vuilniswagen en drie kleinere elektrische veegmachines. En nu dus ook een elektrische veegmachine van het merk Swingo.

Proefdraaien

De e-Swingo is uitgevoerd met een zogenoemde datacontroller. Deze datacontroller verzamelt tijdens het gebruik waardevolle informatie over de werkzaamheden van de veegmachine en houdt de route bij. Ook wordt het energiegebruik uitvoerig gemeten. Dit levert een schat aan informatie op. Met die data kan Stadsbeheer de planning van de reinigingswerkzaamheden zo efficiënt mogelijk plannen en de laadinfrastructuur zo optimaal mogelijk inrichten. Want elektrisch rijden reikt verder dan alleen het voertuig zelf.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio