21.2 C
De Bilt

Gastlessen over oorlog en vrijheid op de basisscholen

Albrandswaard – De hoogste klassen van het basisonderwijs krijgen de komende weken gastlessen over de Tweede Wereldoorlog. De eerste les was op woensdagochtend 12 april door burgemeester Jolanda de Witte op de Don Bosco School. Ook de leden van het Comité Herdenking Gevallenen Albrandswaard en loco-burgemeester en wethouder Richard Polder nemen de komende weken lessen voor hun rekening.

Gastlessen

Het comité heeft speciaal voor de groepen 8 gastlessen over de Tweede Wereldoorlog gemaakt. De kinderen krijgen uitleg over het verloop van de oorlog en er wordt ingegaan op hoe de inwoners van Rhoon en Poortugaal de oorlog beleefden. Onderdeel van de les is een korte film waarin wordt verteld over de oorlog in Albrandswaard. Hierin worden mensen uit Albrandswaard geportretteerd en vertellen zijn persoonlijke ervaringen uit die tijd. Deze indrukwekkende film is speciaal gemaakt voor deze lessen.

Albrandswaardse verhalen

In de film vertellen de sprekers onder andere over de Kristallnacht, de inval in Nederland en de concentratiekampen. Verder is er veel aandacht voor de dorpen Rhoon en Poortugaal in oorlogstijd. Denk bijvoorbeeld aan het nabijgelegen vliegveld Waalhaven, dat belangrijk was in de oorlog en de represailles voor een dode Duitse soldaat: zeven inwoners werden zonder enige vorm van proces geëxecuteerd.

Vrijheid

Jaarlijks brengen leden van het comité, de burgemeester en de loco-burgemeester een bezoek aan de scholen in aanloop naar 4 en 5 mei. Hiermee willen zij het belang van herdenken, vieren en herinneren onderstrepen.

Gedichten en tekeningen

Het Comité vraagt de leerlingen tijdens de gastlessen een gedicht of tekening te maken met het thema oorlog en/of vrijheid. Een selectie uit alle inzendingen is te zien in de dorpskerken van Rhoon en Poortugaal op donderdag 4 mei, waar dan ook de jaarlijkse dodenherdenking plaatsvindt. Een aantal gedichten wordt door de jonge dichters zelf in de kerken voorgedragen.
Het winnende gedicht en de winnende tekening worden daarnaast afgedrukt in De Schakel van woensdag 26 april.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio