9.3 C
De Bilt

Gele rook na explosie in paprikakwekerij Bergschenhoek

Bergschenhoek- Dinsdagochtend 19 Februari heeft er aan de
Anthony Lionweg een explosie plaatsgevonden in een paprikakwekerij. Doordat er in het pand verschillende bestrijdingsmiddelen gebruikt .De brandweer is met groot materiaal en ter plaatsen en onderzoekt of de rook giftig is

De brandweer heeft inmiddels opgeschaald naar Grip 1  en naar een Middel IBGS.

Wat houdt grip 1 in?

De Gecoördineerde Regionale IncidentenbestrijdingsProcedure (GRIP) van de Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond (VRR) vormt de basis voor de operationele en bestuurlijke opschaling tijdens incidenten.

De regeling is bindend voor zowel de operationele partners als alle gemeenten binnen de regio Rotterdam-Rijnmond. Deze GRIP-regeling is gebaseerd op de Wet en het Besluit veiligheidsregio’s en het landelijk referentiekader GRIP.

Multidisciplinair

Tevens is deze GRIP-regeling een uitwerking van de in het Regionaal Crisisplan beschreven multidisciplinaire hoofdstructuur. Verder worden in deze GRIP-regeling achtereenvolgens de vier GRIP-niveaus en de interregionale opschaling beschreven. Per GRIP-niveau zijn de taken en verschillende crisisstaven omschreven. Tevens is in deze GRIP-regeling per fase aangegeven wie welke bevoegdheden op welk niveau heeft en hoe op hoofdlijnen de communicatie richting de burger is geregeld. Meer informatie over de gripregelingen
Download de GRIP-regeling.

Wat houdt een middel IBGS in

IBGS staat voor Incidentbestrijding gevaarlijke stoffen.

Al onze mensen zijn met beschikbaar gereedschap in staat om bij een kleinschalig incident met gevaarlijke stoffen op te treden. Bij complexere incidenten maken we gebruik van speciale meeteenheden en komt een adviseur gevaarlijke stoffen (AGS) ter plaatse. Hij kan besluiten om een specialistisch team in te schakelen.

Binnen het programma Samen werken aan grootschalig en specialistisch optreden is ook het project Specialisme IBGS toegevoegd. Wilt u nog meer informatie kijk dan dit filmpje over de bestrijding van zo’n incident.

Update’s

dinsdag 19 februari 2019 – 15:33 :Gedurende de middag zijn 16 personen gezien door ambulancepersoneel. Twee van hen zijn voor nadere controle overgebracht naar het ziekenhuis.

dinsdag 19 februari 2019 – 15:32 De kas is geventileerd. Hulpdiensten dragen de situatie over aan het bedrijf, de milieudienst en de gemeente.

dinsdag 19 februari 2019 – 13:51 Hulpdiensten maken nu een plan om de kas te ventileren.

dinsdag 19 februari 2019 – 13:50 De stof heeft zich verspreid door de kas. Hierdoor is de concentratie van de stof dusdanig laag geworden dat deze nauwelijks nog irritaties kan veroorzaken.

dinsdag 19 februari 2019 – 13:49 Of er daadwerkelijk sprake is geweest van brand, of alleen van rook/damp, is nog niet duidelijk. Dit wordt onderzocht.

dinsdag 19 februari 2019 – 13:49 Brandweer heeft een ontploft vat aangetroffen. Hier heeft mierenzuur ingezeten, een product dat kan worden gebruikt bij het kweken van paprika’s.

dinsdag 19 februari 2019 – 13:07 :In de omgeving van de kas worden metingen verricht. Ook een drone-team is ingezet om te kijken of/waar er rook uit de kas komt.

dinsdag 19 februari 2019 – 12:57 : De medewerkers van het bedrijf zijn veilig buiten gekomen. Er is niemand gewond geraakt.

dinsdag 19 februari 2019 – 12:23 : Volgens medewerkers van het bedrijf is er plantenvoeding in de kas aanwezig, onder andere mierenzuur. De kas wordt dicht gehouden om verspreiding van rook te voorkomen.

dinsdag 19 februari 2019 – 12:10 :Rond half twaalf hoorden medewerkers van de kas een knal in de buurt van de ketelruimte. Vervolgens ontstond brand.

dinsdag 19 februari 2019 – 12:03 :De kas is ontruimd. Alle medewerkers staan buiten.

Mochten er meer Update’s komen worden deze bij dit bericht toegevoegd

@regioonline

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio