23.8 C
De Bilt

Geveltuintjes moeten Albrandswaard groener maken

Albrandswaard – Vanaf nu is het mogelijk om een geveltuin tegen je huis aan te leggen op openbare grond in Albrandswaard. Woon je in een huis zonder tuin maar heb je er altijd al van gedroomd een eigen (voor)tuin te hebben? Dat wordt vanaf nu dus mogelijk.

Niet alleen in steden

In grote steden zien we het vaker: huizen waarlangs mooie struiken groeien of stokrozen langs de muur omhoog klimmen. Het fleurt de buurt op. Maar het zorgt ook voor verse lucht, voedsel voor bijen en vlinders en het regenwater kan beter worden opgevangen. In tijden van hitte, kan meer groen verkoelend werken. Maar waarom zou het alleen in grote steden kunnen worden toegepast? ,,Wij zetten in op het steeds verder vergroenen van onze dorpen”, reageert wethouder Martijn Heezen. ,,Albrandswaard staat voor groen en dat willen we niet alleen zo houden, maar liefst ook uitbreiden mét onze inwoners. Een geveltuin is hiervoor een uitgelezen kans.”

Hoe leg je een geveltuin aan?

Een geveltuin aanleggen is simpel en kost niet veel tijd. Wip vanaf je gevel anderhalve stoeptegel op. Laat de tegels overeind staan om zo gemakkelijk een opsluitband te maken. Graaf dertig centimeter diep, plaats een worteldoek en stort tuinaarde. Zet er mooie planten in en klaar is Kees. Om bijen en vogels blij te maken, gebruik dan biologische planten, zaden en bollen en probeer de dieren elk seizoen iets bloeiends aan te bieden.

Win een bloembollenpakket

Wie de komende tijd een geveltuin aanlegt, kan voor komende herfst een bloembollenpakket winnen. De herfst is namelijk een goed seizoen om zaden en bollen te planten voor komend voorjaar. Daarbij is elke gevel geschikt. Ook de gevels in de voortuinen of tegen schuurtjes aan. Zolang er maar anderhalve meter stoep overblijft voor voetgangers. 
Wat moet je doen? Leg een geveltuin aan en stuur een foto voor 15 september naar d.groeneveld@bar-organisatie.nl. De eigenaren van de vijf leukste geveltuinen ontvangen in oktober het prijzenpakket uit handen van de wethouder.

Meer informatie

Meer informatie over hoe je een geveltuin kunt maken, indelen of welke voorwaarden hieraan worden gesteld? Neem dan contact op met de medewerker Operatie Steenbreek via d.groeneveld@bar-organisatie.nl.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio