15 C
De Bilt
donderdag, 21 september 2023

Gevolgen corona en krapte op de arbeidsmarkt voelbaar

Capelle aan den IJssel – Corona lijkt een minder prominente plek in de maatschappij in te nemen, maar de gevolgen zijn altijd nog merkbaar. 2021 was, net zoals 2020, een jaar dat voor een groot deel in het teken heeft gestaan van corona. Daarbij stelt een krappe arbeidsmarkt de gemeente voor een forse uitdaging om het juiste personeel te vinden en te behouden. Dit is te lezen in de jaarstukken 2021, die het college van burgemeester en wethouders vandaag heeft aangeboden aan de gemeenteraad.

Actieplan corona

Wethouder Financiën Nico van Veen blikt terug op 2021: “In 2021 zijn we gestart met het uitvoeren van de maatregelen uit het ‘Actieplan corona: samen sterker’. Deze maatregelen pakken we samen op met de Capellenaar, onze sociaal-maatschappelijke partners en de Capelse ondernemers.”

Naast de gevolgen van corona staat de gemeente – net als veel andere ondernemingen en organisaties – voor een fikse uitdaging als het gaat om het vinden en behouden van het juiste personeel door de krapte op de arbeidsmarkt. Nico van Veen: ”Dat laat zich zien in de hogere inhuur van tijdelijk personeel. Tegelijkertijd constateren we dat we nu ook weer een volgende crisis met elkaar te managen hebben: de toestroom van de vluchtelingen uit Oekraïne. Ook dat gaat gepaard met de nodige bestuurlijke en ambtelijke inzet.”

© gemeente Capelle aan den IJssel

Veel bereikt

Ondanks de krapte in personeel is het de gemeente ook in 2021 gelukt om een groot deel van de gestelde doelen te bereiken. Wethouder Van Veen: “We hebben hard gewerkt aan een nieuwe manier van communiceren met bewoners, die meer duidelijkheid geeft over hoe we in Capelle omgaan met inspraak en initiatieven in de samenleving. Ook is de gemeentelijke dienstverlening op niveau gebleven en hebben we een bewonersenquête gehouden.” Ook op het gebied van zorg, onderwijs, sport en cultuur zijn mooie resultaten behaald.

Uitbreiding basisschoolhuisvesting

Van Veen: “We hebben uitbreiding van basisschoolhuisvesting door de oplevering van ‘De Olijfboom’; ons bijstandsbestand kent ondanks de coronacrisis een lichte daling van 5,5% en we hebben de gedupeerden van de toeslagenaffaire verder kunnen ondersteunen. Ook richten we ons met allerlei maatregelen op de sociaal-emotionele ontwikkeling van onze Capelse kinderen en jongeren, hun mentale en fysieke gezondheid en hun veiligheid en verruimen we het aanbod op het gebied van sport en cultuur.”

Betaalbare lasten

In 2021 was Capelle aan den IJssel opnieuw een van de goedkoopste gemeenten in de regio. Wethouder Van Veen: “ De Onroerend zaak belasting (Ozb) hebben wij alleen geïndexeerd en de tarieven voor de andere  belastingen en heffingen bleven opnieuw laag. Wij investeren veel in de stad en dat brengt kosten met zich mee. Samen met de gemeenteraad maken wij keuzes om op de lange termijn financieel gezond te blijven.”

Jaarrekening 2021 in beeld

Een overzicht met een groot deel van de bereikte plannen is te zien in de infographic en op https://capelleaandenijssel.begrotingsapp.nl/

Besluitvorming gemeenteraad

De jaarstukken 2021 van de gemeente Capelle aan den IJssel worden in de commissievergadering van 20 en 21 juni 2022 en de gemeenteraad van 4 en 5 juli 2022 behandeld en daarna vastgesteld. De jaarstukken 2021 zijn te lezen op https://www.capelleaandenijssel.nl/financiele-documenten

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio