21.9 C
De Bilt

Herinrichting Krabbepark van start

Aannemer Van Dijk Maasland B.V. is in opdracht van de gemeente Vlaardingen gestart met de aanleg van het nieuwe Krabbepark. Vanaf september 2021 tot en met april 2022 krijgt het Krabbepark op een duurzame en doortastende manier een flinke facelift. Het gebied rondom de Krabbeplas wordt recreatiever, toegankelijker en brengt natuur en mensen in harmonie samen. In het nieuwe Krabbepark kunnen bezoekers nog meer genieten van fietsen, wandelen, zwemmen, vissen, evenementen en horeca.

Bezoekers van het Krabbepark ervaren straks volop kleur en fleur, door onder meer natuurvriendelijke oevers langs de Poeldijkse Wetering en bloemrijke graslanden. De bosvakken worden opener met meer duurzame en gevarieerde boomsoorten, struiken en kruiden. De bosvakken krijgen eigen karakters: er komen bijvoorbeeld vogelbossen, kleurenbossen, populierenbossen en wilgenbossen. Verder onttrekken rietkragen langs de plas de nieuwe snelweg straks aan het oog.

Recreatie rond de plas

Rondom de Krabbeplas komt een extra fiets- en wandelpad – het Rondje Krabbeplas – dat breed genoeg is voor zowel skaters als wandelaars. Langs dit pad komen twee hoge uitkijkstoelen. Het strand wordt groter en verrijkt met een steiger de plas in. De bijbehorende ligweide wordt opnieuw ingezaaid. Ook het evenemententerrein ondergaat een flinke verbeterslag: het terrein komt meer los van het strand en de Krabbeplas te liggen en wordt bruikbaar voor allerlei sport-, spel- en muziekevenementen.

Samenwerking

Wethouder Bart Bikkers benadrukt dat de herinrichting van het Krabbepark door brede samenwerking mogelijk is: “We kunnen dit realiseren dankzij financiële bijdragen van het Rijk, de Metropoolregio Rotterdam Den Haag, de Provincie Zuid-Holland en onze gemeente. Dankzij een intens proces van plannenmakerij samen met bewoners, ondernemers en professionals komt er een park met voor elk wat wils!”

Duurzaam en natuurvriendelijk

Aannemer Van Dijk Maasland B.V. heeft bij de uitvoering duurzaamheid en natuurvriendelijkheid hoog in het vaandel staan. Zo vinden alle vrijwel alle werkzaamheden die vogels kunnen verstoren buiten het broedseizoen plaats. Ook hergebruikt de aannemer grond uit het gebied om de bestaande grondsamenstelling niet te verstoren. Bovendien worden alle werkzaamheden CO2-negatief uitgevoerd. De uitstoot van de in te zetten machines wordt gedurende de uitvoering gecompenseerd en beperkt.

Tijdens de werkzaamheden blijven het Krabbepark en paviljoen Jofel aan de Plas bereikbaar voor bezoekers. Omleidingen voor fietsers en wandelaars worden op borden aangegeven. Sietse Hogenes, directeur Van Dijk Maasland: “Door een slimme planning kunnen we de herinrichting kort maar krachtig in acht maanden realiseren. We zorgen dat het evenemententerrein vernieuwd is voor de start van het evenementenseizoen 2022. De ligweide aan het strand zaaien we tijdig met gras in, zodat deze weide klaar is als in 2022 het zonnige weer aanbreekt. Ook plannen we onze werkzaamheden zo dat bezoekers er zo min mogelijk hinder van ondervinden. De uitbreiding van het strand doen we bijvoorbeeld op dagen dat er vanwege het weer minder recreanten aanwezig zijn.” 

Vragen en meldingen

Op de bouwplaats heeft de aannemer een ‘Keet van de Toekomst’ geplaatst. Dit is een bouwkeet die voor het energiegebruik niet afhankelijk is van een traditionele aggregaat of stroomaansluiting, maar wordt voorzien van zonnestroom  Bezoekers kunnen hier ook iedere eerste woensdag van de maand van 14.00 tot 15.00 uur terecht voor een toelichting op de plannen en werkzaamheden. De bouwkeet is te vinden op het depot naast Jofel aan de Plas.

Voor eventuele calamiteiten of andere meldingen is het projectteam van de aannemer bereikbaar. Dat kan door tijdens kantooruren te bellen naar (010) 599 1818 en buiten kantooruren naar 06 5147 7777 (alleen voor calamiteiten). Mailen kan ook naar krabbepark@vdijk.nl.

Meer informatie over de herinrichting van het Krabbepark is te vinden op www.vlaardingen.nl/krabbepark.

Kwaliteitsprogramma Nieuw Waterland

Het nieuwe Krabbepark is onderdeel van het kwaliteitsprogramma Nieuw Waterland, een in 2015 vastgesteld programma ter compensatie van de aanleg van de Blankenburgverbinding. Het gebied rondom de Blankenburgverbinding in Vlaardingen en Rozenburg ondergaat de komende jaren een metamorfose. Aan beide kanten van de rivier komt een ‘Nieuw Waterland’ dat nog beter past bij de steden, het landschap, de historie en vooral ook bij de bezoekers. Zie www.nieuw-waterland.nl.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio