5.2 C
De Bilt

Nieuwe jas voor historische website over geschiedenis van Vlaardingen

Op vrijdag 6 mei gaat de nieuwe website online; een prachtplek voor een digitale ontdekkingstocht door de geschiedenis van Vlaardingen. Voor de trouwe fans is het even wennen en voor de toekomstige fans een mooie ontdekking: www.geschiedenisvanvlaardingen.nl is vernieuwd.

Website met informatie over Vlaardings erfsgoed

Op de website komt informatie over erfgoed en kunst in Vlaardingen samen. Zo kan de bezoeker hier meer dan 14.000 stukken uit de gemeentelijke collecties bewonderen. Grasduinen in de collectie van het Stadsarchief Vlaardingen was al heel populair. Ook op de nieuwe site vindt de bezoekers de foto’s, kaarten, prenten en tekeningen uit het Stadsarchief die vertellen over plekken, mensen en belevenissen van toen.

Nieuw is, dat de website uitgebreid is met objecten die we vandaag de dag nog zien in onze stad: Niet alleen de monumenten en beeldbepalende panden zijn terug te vinden op de site, maar ook de kunstwerken. De collectie archeologische vondsten en onderzoeken ten slotte, maken het dagelijkse leven en het verre verleden opnieuw zichtbaar.

Oude poster vv Amicitia
Oude poster vv Amicitia – Beeld: gemeente Vlaardingen

Net even anders

De oude site is vanaf nu zelf geschiedenis. Dat was de hoogste tijd. De site bestond al vanaf januari 2011 en voldeed niet meer aan de wensen en eisen van deze tijd. Maar het is toch ook een beetje jammer. Voor bezoekers van de site die gewend waren aan de oude site is het even wennen nu het niet meer mogelijk is om via een plattegrond van Vlaardingen of de tijdlijn te zoeken.

In archief

Ook zijn verhalen die in de loop van de tijd op de oude website verzameld waren, gearchiveerd. Een kleine selectie komt terug op de nieuwe Geschiedenis van Vlaardingen. Dat biedt ruimte voor nieuwe verhalen over (het verleden) van onze stad. En daar heeft de redactie de hulp van de Vlaardingers voor nodig.

Verhalen over Vlaardingse locaties, gebeurtenissen, personen, kunstwerken,… kunnen naar de redactie gestuurd worden: info@geschiedenisvanvlaardingen.nl. Zo dragen bezoekers met hun verhalen bij aan ‘het grote verhaal’ van Vlaardingen en de site.

Oudste voetbalfoto

Het eerste verhaal op de nieuwe site staat al klaar voor de bezoekers! Het is een verhaal met een sportief tintje: Onlangs werd de oudste voetbalfoto van Vlaardingen en Maassluis ontdekt. Het Stadsarchief vond het kiekje in een fotoalbum van Marius Gerrit Wagenaar Hummelinck die later zijn vader Constant Hendrik Wagenaar Hummelinck bij het zuivelconcern Hollandia zou opvolgen. Het is een elftalfoto van de Vlaardingse – Maassluise voetbalclub Amicitia. Deze foto van elf vrienden, waaronder Hummelinck, is gemaakt van het eerste (en waarschijnlijk laatste) voetbalseizoen dat deze club heeft gevoetbald: 1893/1894. Daarmee is de foto (tot nu toe) de oudst bekende sportfoto van Vlaardingen en Maassluis. Op de nieuwe website staat een uitgebreid verhaal over deze ontdekking.

In ontwikkeling

De nieuwe site is geen eindproduct. In de komende tijd wordt de site verder aangevuld met verhalen over grootse gebeurtenissen en kleine wetenswaardigheden. Bezoekers van de site kunnen ook reageren op collectiestukken met hun vragen, persoonlijke herinneringen of aanvullende informatie. ‘Geschiedenis van Vlaardingen’ blijft dus een site in ontwikkeling. Nieuwe verhalen, foto’s en beschrijvingen doen de website voortdurend groeien. Ook via twitter.com/OverVlaardingen en facebook.com/OverVlaardingen houdt de redactie u graag op de hoogte van de laatste nieuwtjes. Zo kan iedereen kijken naar, genieten van, onderzoek doen naar en gebruik maken van erfgoed en kunst in onze stad.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio