13.2 C
De Bilt

Welzijn Capelle biedt jonge mantelzorgers activiteiten en ondersteuning

Capelle aan den IJssel – De meeste mantelzorgers zijn 55-plussers, maar: ook veel kinderen zijn mantelzorger. Jonge mantelzorgers (4 t/m 23 jaar) groeien op met een gezinslid dat ziek is of een beperking heeft en zorgen daar veel voor. Ze gaan bijvoorbeeld mee naar de dokter om te tolken voor een dove moeder, maken thuis schoon omdat een ouder ernstig ziek is, of passen op een broertje met Down.

Veel kinderen en jongeren die veel voor een vader, oma of broer doen, maken zich zorgen. Daardoor slapen ze niet goed, spelen ze minder, kunnen minder goed opletten in de klas, maar vooral: kunnen niet onbezorgd kind of jong zijn. Vaak weten ze niet dat ze mantelzorger zijn en waar ze terecht kunnen voor hulp. Soms of schamen ze zich en vertellen er niemand over. Daarom focust mantelzorgcoach Denise zich speciaal op de jonge mantelzorger.

Voorlichting op scholen

Om jonge mantelzorgers in Capelle beter te bereiken, gaat Denise in gesprek met leerkrachten van Capelse basisscholen, zodat ze weten hoe ze een jonge mantelzorger kunnen herkennen. Binnenkort start Denise met voorlichting in de klas: kinderen worden zich er zo van bewust dat ze jonge mantelzorger zijn en wat Mantelzorg Capelle voor ze kan doen om hun leven een beetje makkelijker te maken.

Mantelzorgcoach Denise is er speciaal voor jonge mantelzorgers
Mantelzorgcoach Denise is er speciaal voor jonge mantelzorgers – Foto: Welzijn Capelle

Ondersteuning en activiteiten jonge mantelzorgers

Mantelzorg Capelle kan jonge mantelzorgers ondersteuning bieden of doorverwijzen naar professionele hulp. Ook organiseren we leuke dingen voor ze, zodat ze wat ontspanning en afleiding hebben. Bovendien ontmoeten ze zo kinderen in een soortgelijke situatie en beseffen ze daardoor dat ze niet alleen zijn.

Week van de jonge mantelzorger

Van 1 tot en met 7 juni is het weer de Week van de jonge mantelzorger. Die weet wordt er extra aandacht besteed aan jongeren die mantelzorgen. Het thema is #niettemissen. Want dat zijn ze, in elk opzicht.

Aanmelden

Ben je of ken je een jonge mantelzorger? Aanmelden kan bij Mantelzorg Capelle, mantelzorgcapelle@welzijncapelle.nu. Of kijk op www.mantelzorgcapelle.nl. Ook professionals uit zorg en onderwijs kunnen een jonge mantelzorger aanmelden bij Mantelzorg Capelle.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio