9.5 C
De Bilt

Landelijke Bunkerdag Vinetaduin spookachtig mooi

Hoek van Holland – Afgelopen zaterdag, tijdens de landelijke Bunkerdag, hebben ruim 1.400 bezoekers kennis gemaakt met vier lagen krijgsgeschiedenis midden in het beschermd natuurgebied Vinetaduin van Stichting Het Zuid-Hollands Landschap. Voor de gelegenheid had de Stippelmot het duin bezet, waardoor het allemaal nog een beetje spannender werd…

Landelijke Bunkerdag Vinetaduin

Het Vinetaduin, uitgeroepen tot Rijksmonument, herbergt een voor Nederland unieke combinatie van vier lagen krijgsgeschiedenis uit de 20e eeuw. Midden in dit beschermd natuurgebied liggen Nederlandse kazematten uit 1914-1918, een Nederlandse geschutbatterij uit 1937-1940, een Duitse kustbatterij uit 1940-1945 en een Amerikaans communicatiestation uit 1967. Met andere woorden: alle krijgsperioden uit de vorige eeuw hebben hier hun sporen achterlaten.

1.400 bezoekers landelijke Bunkerdag

Via een uitgestippelde route hebben ruim 1.400 bezoekers op eigen gelegenheid het Vinetaduin bezocht tijdens de landelijke Bunkerdag. De interesse voor militair erfgoed is erg groot, waardoor de rondleidingen in het gangenstelsel binnen een mum van tijd vol zaten. Is het niet gelukt om het gangenstelsel te reserveren tijdens de Bunkerdag? Het Zuid-Hollands Landschap organiseert de komende maanden in het weekend vaker uitgebreide rondleidingen. Kijk op www.zhl.nl/bunkers

Kinderen bij bunker Babette van der Wijst
Kinderen bij bunker – Foto: © Babette van der Wijst

Natura 2000

Momenteel is het Vinetaduin een prachtig Natura 2000 gebied met zeldzame bewoners, waaronder verschillende vleermuissoorten. Het gebied is in eigendom van Stichting Het Zuid-Hollands Landschap en normaal gesproken niet toegankelijk voor publiek. De tijd heeft hier duidelijk niet stil gestaan en inmiddels zijn de bunkers overgenomen door bijzondere flora & fauna.

De Stippelmot

De vergankelijkheid hebben bezoekers van de Bunkerdag met eigen ogen kunnen aanschouwen en beleven. Het duin is momenteel ingenomen door de Stippelmot, die als het ware het complete duin heeft ingepakt met spinsel. Het zag er allemaal spookachtig mooi uit. De rups van de Stippelmot is ongevaarlijk, alleen liep bij sommige bezoekers de rillingen over het lijf. Met dank aan alle vrijwilligers en bezoekers voor het enthousiasme en gezelligheid is de Bunkerdag wederom een succes geworden!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio