22.1 C
De Bilt
vrijdag, 12 augustus 2022

Lotgenotengroep: samen sterker uit de toeslagenaffaire

Capelle aan den IJsselVoor Capelse gedupeerden van de toeslagenaffaire is er de lotgenotengroep. Om ervaringen en kennis te delen, en met ondersteuning en informatie van professionals. Het toeslagenschandaal lijkt alweer een tijdje geleden, maar voor een grote groep mensen is het nog de dagelijkse realiteit. Zij hebben nog met schulden te maken of weten niet goed hoe zelf uit dat diepe dal te klimmen.

Lotgenotengroep

De lotgenotengroep is een veilige omgeving waarin deelnemers over hun ervaringen kunnen praten én samen actie ondernemen. De groep komt  twee vrijdagochtenden in de maand bijeen in Huis van de Wijk Oostgaarde, plus een keer per maand in Huis van de Wijk Schollevaar op de woensdagavond – om samen de afgelopen maand te bespreken, samen te eten of iets anders leuks te doen.

Serieus genomen

De reactie van een deelnemer: ‘Ik word in deze groep serieus genomen, er wordt goed naar ons geluisterd.’ Een ander reageert met, ‘Zo fijn dat ik hier nu niet meer alleen in sta en dat we samen iets kunnen doen om uit deze negativiteit te komen!’

Therapeut, advocaat en bewindvoerder

Omdat de deelnemers van de lotgenotengroep dat graag wilden, zijn er binnenkort gespecialiseerde professionals bij verschillende bijeenkomsten. Om vragen te beantwoorden, maar ook om te horen wat de deelnemers meemaken. Zo sluit op vrijdag 8 juli een therapeut aan. Zij geeft uitleg over overlevingsstrategieën die je ontwikkelt bij extreme stress, en hoe je daar weer uit kunt komen. Op vrijdag 15 juli gaan een advocaat en bewindvoerder het gesprek aan met de groep. Om juridische vragen te beantwoorden en vragen over hoe je naar het afsluiten van bewindvoering kunt toewerken.

Praktische hulp

Mureille Lansdorf, maatschappelijk werker bij Welzijn Capelle en begeleider van de lotgenotengroep: ’Ook al hebben de deelnemers van de groep het moeilijk, ze komen altijd. Ondersteund door professionals helpen ze elkaar met praktische zaken, bijvoorbeeld juridische brieven lezen of aanvragen indienen. Het is mentaal zwaar om betrokken te zijn bij de toeslagenaffaire; door samen stappen te zetten, wordt die stress minder. Wil je wel komen, maar vind je het lastig? Neem een bekende mee!’

Data en locaties

  • Woensdag 6 juli, 19.30 – 21.30 uur, maandelijkse avondbijeenkomst lotgenotengroep (Huis van de Wijk Schollevaar, Stationsplein 20)
  • Vrijdag 8 juli, 9.30 – 11.30 uur: bijeenkomst met therapeut Vanessa Hermes (Campus Delta, Rietbaan 2 – 12)
  • Vrijdag 15 juli, 9.30 – 11.30 uur: bijeenkomst met advocaat Graciela Amstelveen en bewindvoerder Michelle van der Berg (Huis van de Wijk Oostgaarde, Linie 5).

Aanmelden of meer informatie

Mensen die meer informatie willen over de lotgenotengroep of zich willen aanmelden, kunnen contact opnemen via aanmelding@welzijncapelle.nu of 010 – 707 49 00. Gewoon langskomen bij een van de bijeenkomsten kan ook.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio