17.3 C
De Bilt
maandag, 27 juni 2022

Ruimte voor nieuwe bomen bij opknapbeurt kasteelgaarde Rhoon

Rhoon – Kasteelgaarde Rhoon krijgt een opknapbeurt met nieuwe bomen. Om ervoor te zorgen dat het voorbos veilig en vitaal blijft, haalt Stichting Het Zuid-Hollands Landschap zieke essen weg. De werkzaamheden vinden plaats van 25 oktober tot 6 november. In deze periode worden delen van het bos afgesloten. En is alleen de beukenlaan naar het achterbos bereikbaar voor bezoekers. De zieke essen worden vervangen voor nieuwe bomen die komende winter worden geplant.

Essentaksterfte

‘Zonde, maar hard nodig’ zucht Menno van Lopik, regiobeheerder bij het Zuid-Hollands Landschap. ‘De essen in het voorbos zijn, net als in andere delen van Nederland, aangetast door de essentaksterfte. Uit de zieke bomen vallen dode takken en uiteindelijk gaat de boom zelf om. Vanuit veiligheidsoverweging halen we deze nu weg.’ Omdat schade aan de bosbodem te beperken, worden de bomen zoveel mogelijk vanaf de kade uit het bos getakeld. Dat is een flinke operatie maar daardoor hoeven geen grote machines het bos in.

Nieuwe bomen

‘Om het bos een boost te geven, planten we nieuwe exemplaren aan op de open plekken die gaan ontstaan.’ Aldus Van Lopik. ‘De zomerlindes, veldesdoorns en populieren zijn al besteld en gaan deze winter nog de grond in’.

Tijdelijk afgesloten

Van 25 oktober tot 6 november is het voorbos voor een deel afgesloten, met uitzondering van het weekend. Ook de beukenlaan naar het achterbos blijven gedurende de werkzaamheden toegankelijk voor bezoekers.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio