7.4 C
De Bilt

Nieuwe riolering zonder open straat door innovatieve renovatie

Capelle aan den IJssel – De weg Westerlengte in de wijk Oostgaarde krijgt nieuwe riolering. De gemeente gebruikt een innovatieve manier waardoor de straat niet helemaal open hoeft. In nog geen week tijd krijgt een deel van het riool een nieuwe binnenwand door het inbrengen van een lange kous, die hard wordt door UV-licht. Deze innovatieve renovatie wordt relinen genoemd en heeft eenzelfde levensduur als het vervangen van het riool. Daarmee is relinen duurzamer en goedkoper met nagenoeg geen overlast voor de Capellenaar.

Op dinsdag 14 februari is de gemeente begonnen met de werkzaamheden en maandag 20 februari is het werk – als alles meezit – al klaar.  Wethouder Marc Wilson is blij met deze ontwikkeling: “De gemeente zoekt altijd naar manieren om de overlast te beperken. Vooral als het gaat om grote onderhoudsprojecten. Relinen is zo’n manier. En zeker bij een belangrijke doorgaande weg als Westerlengte is dit een geweldige oplossing, die ook nog eens goedkoper en duurzamer is dan andere onderhoudsprojecten.”

Bij Westerlengte kan deze rioolrenovatie goed uitgevoerd worden, omdat het riool onderheid is toen het in de jaren 70 van de vorige eeuw werd aangelegd. Dit betekent dat het riool niet kan verzakken en daardoor ontstaan minder verstoppingen. Toch zijn rioleringsbuizen na 50 jaar aan het einde van hun levensduur, omdat de binnenwand aangetast wordt door rioolgassen.

Met relinen wordt een lange kous in de bestaande riolering ingebracht. De kous is opgebouwd uit lagen glasvezelmat doordrenkt met hars. Nadat de kous is ingebracht wordt deze als een ballon opgeblazen.  Daarna wordt de kous hard door UV-licht. Zo vormt het een toekomstbestendige laag aan de binnenkant van het riool die vervolgens tot 50 jaar meekan.

spot_img

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

spot_img

Nieuws uit deze regio