Geldezels opnieuw aangepakt

Westvoorne/Brielle/Hellevoetsluis – Afgelopen week zijn er in Westvoorne, Brielle en Hellevoetsluis geldezels in de leeftijd van 18 jaar tot 35 jaar aangepakt op verdenking van betrokkenheid als geldezels bij internetoplichting en witwassen. Deze actie van het team Veel Voorkomende Criminaliteit Haringvliet is in navolging op de actiedagen in februari en eind maart toen rechercheurs in samenwerking met reclassering, Humanitas DMH (trajectbegeleiding bij Licht Verstandelijke Beperking en Multi problematiek) en het Openbaar Ministerie al 25 geldezels hebben verhoord.

Mensen die hun rekening laten misbruiken door criminelen worden geldezels of in het Engels money mules genoemd. Een toenemend probleem. De verdachten kwamen zich allemaal melden op het politiebureau in Hellevoetsluis, waarna ze werden aangehouden of direct verhoord. Alle verdachten kregen op dezelfde dag een afdoening. Zo kreeg een deel direct een straf mee.  Medewerkers van onder andere de gemeente en Homerun Forensische Zorg onderdeel van Humanitas DMH waren ook aanwezig ten behoeve van de verdachten die vaak met (geld)problemen kampen. Dit om te kijken waar hulp nodig is en hiermee de kans op herhaling te verkleinen.
Met de aanpak wordt het proces van gedigitaliseerde cybercrime verstoord en de kans vergroot om uit te komen bij de hoofddaders achter deze cybercrimedelicten. De aankomende tijd worden er daarom meer acties gehouden.

Straffen

De verdachten kregen straffen opgelegd variërend van taakstraffen (tot 50 uur), het betalen van een schadevergoeding en bijzondere voorwaarden. Daarbij moet gedacht worden aan ondersteuning in de sociale omgeving en inzicht geven in de financiën.

Ronselen

Criminelen ontvangen het geld van hun slachtoffers liever niet op hun eigen rekening. Om zelf buiten beeld te blijven, misbruiken ze de betaalrekeningen van anderen.” zegt Aad Lensen projectleider van de aanpak. “Oplichters ronselen echt zogeheten geldezels. Ze doen dit vaak via social media met vacatures waar je snel en makkelijk geld kan verdienen. Ook via games en WhatsApp worden jongeren geronseld. Sommige criminelen worden met cadeautjes en complimenten eerst ‘vrienden’  met hun beoogde geldezel. Want een ‘vriend’ die leen je vervolgens makkelijker je pinpas met –code uit.” aldus Lensen.

Kwetsbaar

Criminelen zoeken vaak doelbewust mensen op die kwetsbaarder zijn, doordat ze bijvoorbeeld in geldnood zitten of een licht verstandelijke beperking (LVB) hebben happen ze sneller om geldezels te worden. Zij zijn extra vatbaar voor verleidingen en manipulatie en overzien de gevolgen van hun acties niet altijd. Daarom wordt nauw samengewerkt met de gemeente, Reclassering Nederland en Homerun Rotterdam. De gemeente kijkt waar mensen met schulden geholpen kunnen worden. Homerun biedt specialistische begeleiding aan mensen met een LVB die moeite hebben hun leven op de rit te houden.

Gevolgen als geldezels

Als jongeren hun rekening en/of pincode geven, storten slachtoffers van internetoplichting geld op de rekening van de geldezel. Soms nemen de criminelen die rekening helemaal over. Soms moet het geld door de geldezel gepind worden en contant afgestaan worden. Officier van justitie Jacqueline Bonnes:“Je maakt je in beide gevallen vervolgens schuldig aan het witwassen van illegaal geld. Pas op! De gevolgen van dit misdrijf kunnen je nog jaren achtervolgen”.

Pakkans 100%

Banken doen melding en/of aangifte als zij verdachte transacties zien. Slachtoffers zelf doen ook vaak aangifte. Als na onderzoek blijkt dat een rekening gebruikt is om crimineel geld door te sluizen, is de pakkans vervolgens honderd procent, omdat alle gegevens van de rekeninghouder bekend zijn. De gevolgen zijn ingrijpend:
– De geldezel draait op voor de schade en wordt strafrechtelijk vervolgd. Hij kan een forse schuld oplopen en een strafblad krijgen.
– Met een strafblad krijg je geen Verklaring Omtrent Gedrag (VOG). Zonder VOG kan je een aantal studies vergeten. Ook je kansen op het krijgen van een baan, zijn dan aanzienlijk kleiner.
– Je komt bovendien op een lijst (het zogeheten incidentenwaarschuwingssysteem financiële instellingen): hij of zij kan soms wel acht jaar geen of zeer moeilijk gebruikmaken van financiële diensten van banken, zoals het aangaan van een lening of hypotheek, het afsluiten van een telefoonabonnement of het openen van een nieuwe rekening.

Tips om geen geldezel te worden

– Geef nooit je bankpas en pincode aan iemand anders.
– Stel je rekening niet aan iemand anders beschikbaar. Ook niet aan een bekende.
– Lijkt iets te mooi om waar te zijn? Dan is het dat vaak ook.
– Ga niet zo maar in op vacatures waar je snel en makkelijk veel geld kan verdienen. Controleer of het (buitenlandse) bedrijf of persoon uit die mooie vacature wel echt bestaat.

Praat erover

Preventie is belangrijk. Aad Lensen doet ook een oproep aan ouders: ‘Praat er met uw kinderen over: krijgen ze een aanbod om snel geld te verdienen? Dat is foute boel. Altijd.”
 

Waarschuwen voor geldezels

Politie, Openbaar Ministerie en banken wijzen jongeren al langer op de gevaren van geldezel worden. De politie doet dat onder meer via https://www.politie.nl/themas/money-mules.htmlvraaghetdepolitie.nl  en Instagram.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Nieuws uit deze regio

Nederlandse eerste Digitale Balie in Rotterdam wint prijs

De gemeente Rotterdam heeft de Actualiteitstrofee van de GemeenteDelers 2021 gewonnen in de categorie corona voor de digitale balie. In totaal deden 64 gemeenten...

Rijkswaterstaat vervangt aandrijving stuw Hollandsche IJsselkering

Krimpen aan den IJssel - Vandaag is Rijkswaterstaat begonnen aan een grote klus samen met een aannemer, bij de stuw aan de westzijde van...

Circulair Loket voor gemeente Rotterdam vanaf 21 juni open

Rotterdam - Als eerste stad in Nederland opent Rotterdam een Circulair Loket voor ondernemers. Zij kunnen er terecht met alle vragen die komen kijken...

Ransomware: Campagne moet MKB-ers waakzaam maken voor online criminaliteit

Krimpen aan den IJssel - Ondernemen zonder internet is niet meer denkbaar. O.a. ransomware bedreigd deze toenemende afhankelijkheid van ICT. Het maakt ondernemers kwetsbaar...

Blijft ING gebouw Capelle behouden of toch nieuwbouw?

Capelle aan den IJssel – De gemeente heeft de bewoners van initiatiefgroep ‘De Leeuw van Capelle’ en parallel daaraan eigenaar HIG ruimte en tijd...

Rugby Topsport Rotterdam

Rotterdam - Sinds een maand is Rotterdam een nieuwe stichting rijker, voluit de stichting Rugby Topsport Rotterdam. De initiatiefnemers Benno Wiersma, Marcus van Engelsdorp...

Binnenbaden ’t Zuiderdiep tijdelijk dicht vanwege noodzakelijke werkzaamheden

Stellendam - Zwemcomplex ‘t Zuiderdiep in Stellendam sluit vanaf 21 juni voor ongeveer tien weken de binnenbaden vanwege noodzakelijke werkzaamheden. De waterbehandelingsinstallatie wordt aangepakt....

Waar blijft de wapeninzamelingsactie? Leefbaar Capelle is het zat!

Capelle aan den IJssel - Opnieuw een bedreiging door een jongen met een vleesmes. Leefbaar Capelle wil een wapeninzamelingsactie op te zetten. "Het is...