21.7 C
De Bilt

Bekrachtiging overeenstemming gebiedsontwikkeling Tuinbuurt Vrijlandt

Rotterdam Gemeente Rotterdam en woningcorporatie Havensteder hebben in november van 2019 de ontwikkeling van Tuinbuurt Vrijlandt definitief gegund aan Ballast Nedam Development. Vandaag hebben partijen deze overeenstemming bekrachtigd met een symbolische ondertekening op de locatie waar het project zal verrijzen. Deze ondertekening is het startschot voor de bestemmingsplanprocedure en realisatieovereenkomst van 100 sociale huurwoningen. Als alles naar verwachting verloopt wordt in augustus van dit jaar begonnen met het bouwrijp maken.

Nationaal Programma Rotterdam Zuid (NPRZ)

De totale gebiedsontwikkeling omvat 290 woningen in een onderscheidend en hoogwaardig woonmilieu dat leidt tot meer differentiatie in Lombardijen en Rotterdam Zuid. Het plan zal een belangrijke kwaliteitsimpuls zijn voor de regio, en bijdragen aan het behoud van gezinnen en middengroepen in dit deel van Rotterdam. Hierdoor levert het plan een belangrijke bijdrage aan de ambities van het Nationaal Programma Rotterdam Zuid (NPRZ).

Energieneutrale tuinstad

Rotterdam wordt met de ontwikkeling van Tuinbuurt Vrijlandt een nieuwe energieneutrale stadswijk rijker. Een duurzame wijk waar mensen van uiteenlopende doelgroepen wonen en samen komen. In totaal worden er 290 huur- en koopwoningen met kwalitatief hoogstaande architectuur en uitstraling gerealiseerd.

Alle woningen worden gesitueerd in een rustige oase met water en groen waar wandelen en fietsen de hoofdvervoersmethoden vormen. Het plan bestaat voornamelijk uit grondgebonden woningen, en heeft een rijke variatie aan woningtypologieën, zowel geschakelde als vrijstaande woningen. Verdeeld in het plan zullen 100 huurwoningen voor Havensteder worden opgenomen; 50 (senioren)appartementen en 50 grondgebonden woningen bestemd voor de sociale huur. Met deze grote differentiatie aan woningen wordt er tegemoet gekomen aan de Woonvisie Rotterdam 2030.

Henk Rotgans, directeur Ontwikkeling van Havensteder: ‘Met de toevoeging van 100 sociale huurwoningen zorgen we dat de nieuwe wijk Vrijlandt een plek is voor iedereen. Een mooi resultaat.’

Klaar voor de 21ste eeuw

De architectuur van het openbaar gebied en de bebouwing zijn gebaseerd op de kenmerken van een tuindorp, waar ontmoeting en sociale cohesie centraal staan. De wijk kenmerkt zich door een typische tuindorp-uitstraling, waar erkers en detaillering in het metselwerk een essentieel onderdeel zijn van het ontwerp. Voor het ontwerp heeft Ballast Nedam Development samengewerkt met KOW en Karres en Brands. Door het toepassen van o.a. neststenen, zonnepanelen, elektrische deelauto’s en een circulaire buurtkas, sluit deze wijk helemaal aan op de eisen van de 21e eeuw. 

Het bevorderen van gezondheid en biodiversiteit heeft een belangrijke plaats in zowel ontwerp als ontwikkeling. De groene stedenbouwkundige opzet met zijn rijke variatie aan groene erfafscheidingen, hagen, bomen en de centraal gelegen waterpartij zorgen ervoor dat er een aangename en sociaal ingerichte wijk ontstaat. De grote diversiteit aan flora zorgt voor een versterking van de lokale biodiversiteit. Tuinbuurt Vrijlandt is klimaatadaptief dankzij de waterbergingscapaciteit van de centraal gelegen vijver en de omliggende singels. Daarnaast zijn de woningen voorzien van waterbuffering.

© Balast Nedam

De straten zijn ontworpen met oog op het langzaam verkeer. Parkeren van de auto gebeurt voornamelijk in parkeerhofjes tussen de bouwblokken, uit het zicht. Dit leidt ertoe dat er niet alleen een kindvriendelijke omgeving wordt gecreëerd, ook blijft het karakter van de originele tuindorp behouden. Tuinbuurt Vrijlandt krijgt minimaal 4 sterren van het DGBC Woonmerk waarmee aantoonbaar een duurzame wijk wordt gerealiseerd.

Onno Dwars (directeur), Ballast Nedam Development:

Tuinbuurt Vrijlandt is een hedendaagse interpretatie van een omgeving waarin mensen gezond en gelukkig samen kunnen leven gebaseerd op tuinbuurten van weleer. Onze ambitie richt zich op de toekomst. Door een goeddoordacht ontwerp en de toepassing van groene innovaties streven wij er naar om dit dé meest duurzame en gezonde tuinbuurten van de 21ste eeuw te maken.

Gemeente Rotterdam, Havensteder en Ballast Nedam Development zijn zeer verheugd om samen deze wijk van de toekomst te kunnen realiseren.

Heeft u interesse in het project? Laat het weten en volg het laatste nieuws via: www.tuinbuurtvrijlandt.nl

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio