7.2 C
De Bilt

Plannen Rivium krijgen groen licht

Capelle aan den IJssel – De gemeenteraad van Capelle aan den IJssel heeft vanavond positief ingestemd met de plannen voor het Rivium. Het bedrijventerrein wordt de komende jaren omgebouwd tot een moderne wijk waar wonen en werken hand in hand gaan. Verantwoordelijk wethouder van Stadsontwikkeling Maarten Struijvenberg is enthousiast over het nieuwe Rivium: “Groen licht voor Rivium biedt Capelle prachtige toekomstkansen en bestaande en nieuwe Capellenaren nieuwe woon- en werkplekken.”

Minder werken meer wonen in Rivium

Tijdens de raadsvergadering op maandag en dinsdag boog de gemeenteraad zich over het door het college opgestelde Gebiedspaspoort 2.0. Hierin staan de spelregels voor de ontwikkeling van de wijk. “In Rivium kunnen de komende jaren zo’n 5.000 nieuwe woningen worden gebouwd, voornamelijk hoogbouw”, legt wethouder Maarten Struijvenberg uit. “Een omvangrijke transformatie van een wijk waar nu vooral gewerkt wordt, maar die ook voor een deel leeg staat. Rivium wordt een toekomstgerichte, bruisende en duurzame wijk waarin het fijn is om te wonen en te verblijven.

Werken blijft een functie in Rivium

Maar ook te werken. Deze functie blijft belangrijk voor Rivium.” Struijvenberg ziet de vernieuwde wijk de komende jaren uitgroeien tot een succes. “Sommige panden worden van kantoorgebouw getransformeerd tot appartementen, anderen worden afgebroken en vervangen door nieuwe gebouwen. Er is ruimte voor hoogbouw tussen de 50 en 80 meter met op twee plekken ook mogelijkheden voor een hoger gebouw.” 

Grote betrokkenheid

De gemeente Capelle heeft de afgelopen jaren tientallen thema- en bewonersavonden georganiseerd om precies te horen hoe Capellenaren, omwonenden, bedrijven, belangstellenden en ontwikkelaars tegen de veranderingen van de wijk aankijken. Wethouder Struijvenberg: “Dat heeft veel waardevolle informatie opgeleverd die we verwerkt hebben in het Gebiedspaspoort 2.0. De interesse en betrokkenheid was ongekend groot.

Mooi appartement

Veel mensen zien in Rivium een prachtige kans om op deze bijzondere plek straks een mooi appartement te vinden. De locatie en de plannen hebben mensen en ontwikkelaars enthousiast gemaakt. Begrijpelijk, er is flinke woningnood in de regio en Capelle en veel starters, maar ook ouderen  zijn op zoek naar een starterswoning of doorschuifwoning. Met Rivium bieden we hen toekomstbestendige woonruimte.”

Parkeren en openbaar vervoer

In de gemeenteraad werd vanavond gediscussieerd over eventuele parkeerproblemen en fileleed voor omwonenden die de ontwikkeling van de wijk met zich mee kan brengen. Zorgen die de wethouder serieus neemt: “Optimaal openbaar vervoer is belangrijk voor Rivium. We verlengen de Parkshuttle, de Waterbus krijgt een halte en brengt mensen naar Rotterdam en Dordrecht en we zetten maximaal in op deelauto’s, snelfietsroutes naar Rotterdam en Capelle en fietsenstallingen. De parkeernorm wordt met 0,6 auto per huishouden ook bescheiden.”

Het door de gemeenteraad aangenomen Gebiedspaspoort 2.0 is hier te downloaden. Een door D66 voorgesteld referendum over het Gebiedspaspoort 2.0 werd niet door de gemeenteraad aangenomen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio