10 C
De Bilt

Preventieve jeugdhulp op speciaal onderwijs

De gemeente Barendrecht wil op preventieve wijze uitval van leerlingen met een zorgvraag op het speciaal onderwijs voorkomen. Daarom is, samen met scholen, het project ‘Jeugdhulp op speciaal onderwijs’ gestart. Wethouders Margo Stolk (onderwijs) en Miranda de Hoop (zorg) spraken 9 februari met de directeuren van scholen ZML de Rank en SBO de Wijngaard over preventieve jeugdhulp op school.

Preventieve jeugdhulp

Preventieve jeugdhulp moet de uitval van leerlingen voorkomen en het mogelijk maken dat leerlingen met een zorgvraag op school kunnen blijven of instromen. Wethouder de Hoop benadrukt het belang van preventieve jeugdhulp en het inzetten van een jeugdhulp op school: “Uiteindelijk hopen we dat het aantal zwaardere zorgvragen en indicaties voor zwaardere zorg terugloopt.” Wethouder Stolk vult aan: “Maar in eerste instantie willen we vooral de samenwerking tussen zorg en onderwijs versterken.”

SBO de Wijngaard is koploper en ervaren met de inzet van jeugdhulp op school. Directeur Jan Koppelaar vertelt over de ervaringen: “De jeugdhulpmedewerker is inmiddels bijna een jaar actief bij ons op school. We zagen al snel de eerste resultaten. Zo zijn er minder situaties waarin wij een beroep moeten doen op een time-out voorziening voor onze leerlingen. Inmiddels ziet iedereen de jeugdhulpmedewerker als onderdeel van het team en is zij echt onderdeel van de school geworden. Ook voor onze leerlingen.”

Op ZML de Rank moet preventieve jeugdhulp nog onderdeel worden van de bestaande zorgstructuur.  Directeur Vincent Brauns. “Onze leerlingen hebben vaak een complexe, meervoudige zorgvraag. Hierdoor hebben we al veel ervaring met zorgaanbieders binnen de school. De insteek van jeugdhulp op school, waarbij we juist preventief inzetten, is voor ons echter nieuw. Wij zijn dan ook uitgebreid in gesprek met de zorgaanbieder om te kijken hoe we jeugdhulp op school het beste in onze school kunnen integreren. Voorkomen is immers beter dan genezen!”

Ontwikkelopdracht jeugdhulp

De gemeente Barendrecht heeft vorig jaar samen met Albrandswaard en Ridderkerk de procedure voor de aanbesteding van de lokale jeugdhulp doorlopen. Onderdeel van deze aanbesteding is jeugdhulp op speciaal onderwijs vanaf 1 januari 2023. De jeugdhulpmedewerker start uiterlijk na de voorjaarsvakantie. Het project jeugdhulp op speciaal onderwijs loopt voorlopig tot eind 2024. De komende twee jaar wordt het project gevolgd en worden de effecten gemonitord.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio