5.3 C
De Bilt

Privé-eiland voor kustbroedvogels in de Oranjeplassen

Stichting Zuid-Hollands Landschap plaatste begin dit jaar een drijvend eiland in de Oranjeplassen met als doel het aantrekken van visdieven en de biodiversiteit te vergroten. De eerste vogels zijn deze maand gearriveerd. Na hun lange reis vanuit het zuiden zijn ze op het eiland neergestreken. In de omgeving van de Oranjeplassen is namelijk voldoende voedsel te vinden voor kustbroedvogels zoals de visdief. Er miste enkel nog broedgelegenheid. Dit is door de aanleg van het eiland van 10 bij 10 meter nu gerealiseerd.

Landzoogdieren kunnen niet op eiland komen

Landzoogdieren die kunnen zwemmen, zoals de vos, kunnen niet op het eiland komen door gaas dat langs de randen is geplaatst. Doordat er verder enkel gebruik is gemaakt van grind en buizen is een open vlakte gecreëerd. Dit is ideaal voor grondbroeders, waar de visdief er één van is. Dankzij het vrije uitzicht voelen ze zich veilig.

Oranjeplassen

Stichting Zuid-Hollands Landschap beheert de Oranjeplassen sinds 1993. Lange tijd is het gebied dat aan de rand van Maassluis ligt, voor recreatie bestemd geweest. Door de slechte waterkwaliteit is in 2017 door de provincie Zuid-Holland besloten de plas niet meer als zwemwater aan te merken. Doordat er minder verstoring was in het gebied had dit een positief effect op de natuurlijke omgeving, maar de waterkwaliteit bleef achteruitgaan. Om ervoor te zorgen dat mens en dier toch kan blijven genieten van dit mooie stukje natuur wordt nu gewerkt aan de verbetering van de waterkwaliteit én de natuurbeleving.

Broedvogelplaatsen verder verrijkt

Naast het plaatsen van de broedvogeleilanden met steun van Stichting Haagvalken, heeft het Zuid-Hollands Landschap meer plannen voor de Oranjeplassen. Zoals het plaatsten van een nieuw vogelkijkscherm. Voor de verbetering van de waterkwaliteit wordt op dit moment gewerkt aan een plan. Het Zuid-Hollands Landschap is voor de financiering van het project afhankelijk van donateurs. Met de aanleg van de broedvogeleilanden is nu een mooie start gemaakt met de kwaliteitsimpuls van de Oranjeplassen!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio