10.1 C
De Bilt

Proef met elektrische deelscooters van start in Capelle aan den IJssel

Vanaf maandag 10 oktober is het in Capelle aan den IJssel mogelijk om elektrische deelscooters te gebruiken. Capelle start met een proef met 150 deelscooters van Check, Felyx en GO Sharing. Wethouder Rik van Woudenberg (Verkeer en Vervoer) onderzoekt hiermee of deelscooters passen bij Capelle: “Duurzame deelscooters zijn zeker bij jongeren populair. Maar kriskras geparkeerde deelscooters zorgen ook voor ver-rommeling op straat. Dat willen we absoluut niet in Capelle. Als blijkt dat het een puinhoop op straat wordt stoppen we direct.” De proef in Capelle duurt tot en met de zomer van 2023 waarna een definitief besluit volgt.

Drie verschillende aanbieders

De 150 elektrische deelscooters van Check, Felyx en GO Sharing mogen in heel Capelle gebruikt en geparkeerd worden. In de stad komen ‘niet- parkeerzones’ zoals parkgebieden en schoolpleinen. Deelscooters mogen daar niet geparkeerd worden en betaalde ritten kunnen daar niet eindigen. In de app van de aanbieders zien gebruikers precies waar ze de elektrische scooters wel en niet mogen parkeren in Capelle. De scooters zijn allemaal elektrisch waarmee er geen extra CO2 uitstoot komt en dat maakt Capelle weer een klein beetje duurzamer.”

Wethouder Rik van Woudenberg denkt dat de proef vooral interessant is voor jongeren, maar deelt vooraf wel een waarschuwing uit: “De deelscooters van Check, Felyx en GO Sharing die vanaf maandag beschikbaar komen zijn interessant voor jongeren. Ik druk alle gebruikers alleen wel op het hart om zorgvuldig met het gebruik om te gaan. Onveilige situaties, verdwaald geparkeerde scooters en gedoe op straat accepteren we niet. Dan is de proef snel ‘einde oefening’ ”. 

“Hinder, overlast en onveilige situaties willen we voorkomen”

De wethouder weet uit ervaringen van andere gemeenten dat deelscooters overlast kunnen veroorzaken. “Hinder, overlast en onveilige verkeerssituaties willen we voorkomen. Samen met de aanbieders doen we er alles aan dat te voorkomen. We wijzen locaties aan waar niet geparkeerd mag worden en we leggen op speciale plekken ook parkeervakken voor de scooters aan. Klachten worden binnen 24 uur afgehandeld en defecte of verkeerd geparkeerde scooters worden binnen 24 uur weggehaald.” De deelscooterbedrijven delen ook boetes uit als rijders zich niet aan de regels houden.

Parkeerzones

De deelscooters mogen alleen geparkeerd worden waar voldoende ruimte is om veilig te parkeren zonder overlast en geen blokkade vormen voor voetgangers, kinderwagens en mensen in een rolstoel. Zo kan er niet overal geparkeerd worden bij het IJsselland Ziekenhuis en het Schollebos. Deze ‘niet-parkeerzones’ worden, afhankelijk van het verloop van de proef en in overleg met de aanbieders aangepast.

Capelle aan den IJssel bekijkt tijdens de proef waar eventueel speciale parkeervakken voor deelscooters komen. Rik van Woudenberg: “Buiten de parkeervakken kan een gebruiker de scooter niet afmelden. Dat voorkomt een rommelig straatbeeld op drukke locaties, zoals bij winkelcentra De Koperwiek en De Terp.” De zones waar geparkeerd kan worden staan duidelijk in de apps van de aanbieders.

Meld overlast door deelscooters

Capellenaren die overlast ervaren of verkeerd geparkeerde of gevallen scooters in de stad signaleren kunnen online melden bij de aanbieders: CheckFelyx en GO Sharing. Bewoners kunnen ook online een melding doen of telefonisch contact opnemen via telefoonnummer 14 010 bij de gemeente Capelle aan den IJssel.

Meedenken?

Inwoners die willen meedenken over deelscooters in Capelle, kunnen op twee momenten hun mening geven via een enquête. In december 2022 en in juli 2023 worden de meningen en ervaringen van bewoners onderzocht. De resultaten van deze enquêtes worden meegenomen in de evaluatie van de pilot. Interesse ? Stuur een mail naar deelscooters@capelleaandenijssel.nl.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio