5 C
De Bilt

Met proefproject E-Health blijven senioren langer thuis in Capelle aan den IJssel

Capelle aan den IJssel – Het proefproject E-Health ondersteunt ouderen die ondanks medische of sociale problemen toch graag op zichzelf willen blijven wonen. Dat ouderen langer thuis wonen, is tegenwoordig heel gewoon. Thuis voel je je het prettigst. Maar wat als je gezondheidsproblemen krijgt, of je sociale kring steeds kleiner wordt? Daarvoor is E-health duus in het leven geroepen. Een groep Capelse ouderen krijgt speciale tablets, op maat ingericht. Bijvoorbeeld om makkelijker contacten te leggen.

E-Health helpt ook met digitaal bewustzijn

Ouderen die moeilijk lopen of beginnen te dementeren maar nog wel zelfstandig kunnen wonen, komen vaak steeds meer in een isolement. Digitale techniek kan ze hierbij helpen. In de proef E-Health stelt Welzijn Capelle 30 tablets van Compaan beschikbaar. Deze gebruiksvriendelijke en solide tablets worden voor iedere deelnemer apart ingericht. Met bijvoorbeeld contactgegevens van vrienden, mantelzorgers of zorgverleners, of een foto-app waarin ze met familie naar foto’s van vroeger kunnen kijken. Maar ook met informatie over activiteiten in de wijk.

Tablet in bruikleen

Met huisartsen en andere zorgpartners kijken de ouderencoach en mantelzorgcoach van Welzijn Capelle welke Capellenaren mee willen en kunnen doen met de pilot. Zij krijgen een tablet van Compaan in bruikleen. Er is ook een Compaan-app voor installatie op een eigen iPad. De gebruikers kunnen ook onderling contact met elkaar maken, om bijvoorbeeld samen te wandelen. Zo wordt ook hun sociale kring weer groter. De Compaan-tablet is waarschijnlijk ook erg geschikt voor drukke mantelzorgers, om dreigende overbelasting te voorkomen.

Training
Voor ze aan de slag gaan met de speciale tablets, krijgen de senioren een korte training. Ook kunnen ‘digimaatjes’ (digitaal handige vrijwilligers) helpen bij vragen. Natuurlijk gebeurt alles coronaproof. Na een half jaar wordt geëvalueerd. Als ze tevreden zijn, kunnen de deelnemers de tablet overnemen. Is het proefproject succesvol, dan komt er mogelijk een vervolg.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio