14.5 C
De Bilt

Project duurzaam afval verbranden een stap veder

Rotterdam – Een consortium van bedrijven heeft een overeenkomst gesloten om te investeren in een geavanceerde waste-to-chemistry-installatie in Rotterdam.

Duurzaamheid

De bedoeling is dat dit de eerste installatie van dit type in Europa wordt die een duurzaam alternatief biedt voor afvalverbranding, door plastic en gemengd afval om te vormen tot nieuwe grondstoffen voor de industrie. Ook de provincie Zuid-Holland participeert mee in dit project.

De bedrijven die een overeenkomst hebben gesloten zijn Air Liquide, AkzoNobel Specialty Chemicals, Enerkem en het Havenbedrijf Rotterdam.

Investeringen

Met deze investeringen – voor detailengineering, het oprichten van een speciale joint-venture en het afronden van de vergunningsprocedure – is een bedrag van €9 miljoen gemoeid. Het consortium streeft ernaar de finale investeringsbeslissing voor het project van naar schatting €200 miljoen later dit jaar te kunnen nemen en heeft de Rabobank aangesteld als adviseur voor het financieringsproces.

Realisatie van het project wordt ondersteund door het ministerie van Economische Zaken, de gemeente Rotterdam, provincie Zuid-Holland en InnovationQuarter, de regionale ontwikkelingsmaatschappij van Zuid-Holland.

Mooie stap

De ondertekening is volgens gedeputeerde Adri Bom-Lemstra (Economische Zaken) een “mooie stap” richting realisatie. “De omslag naar een circulaire economie moeten we nu samen maken. Juist in onze regio met de grootste mainport van Europa en het petro-chemisch cluster. waste-to-chemistry levert straks een bijdrage om daar te komen. Vandaar dat wij als provincie ook mee-investeren.”

Bron: Provincie Zuid-Holland

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio