14.9 C
De Bilt
donderdag, 21 september 2023

Rayan El Kebir kinderburgemeester van het nieuwe Kindercollege

Capelle aan den IJssel – Rayan El Kebir wordt de nieuwe kinderburgemeester van CApelle. In mei deed de gemeente een oproep voor nieuwe leden van het Kindercollege. Kinderen van 9 tot en met 11 jaar konden zich hiervoor aanmelden. De interesse onder de Capelse kinderen was groot: maar liefst 16 kinderen solliciteerden naar de functie van kinderburgemeester. De keuze was moeilijk, want het enthousiasme en de veelheid aan ideeën was groot. 

De huidige kinderburgemeester Taras Galagan kreeg hulp van wethouders Harriët Westerdijk en Eric Faassen én loco-kinderburgemeester Jade Deleye om deze moeilijke keuze te maken. Uiteindelijk kozen zij Rayan El Kebir (10 jaar) als nieuwe kinderburgemeester. Toen Rayan te horen kreeg dat hij de nieuwe kinderburgemeester wordt in september en dat zijn idee – een verhalenboek voor, door en over kinderen – op veel waardering kon rekenen was hij heel blij: “Wat ontzettend leuk, dat had ik niet verwacht! Ik heb er heel veel zin in en kijk uit naar september!”

Zelfvertrouwen Rayan geeft doorslag

Taras is nu al trots op zijn opvolger: “Rayan is gekozen als nieuwe kinderburgemeester want voor mij sprong hij er echt uit.  Hij praatte met heel veel zelfvertrouwen en straalde écht kindercollege uit. Ik vond het leuk om mee te doen aan de sollicitatiegesprekken. Het eindoverleg vond ik het allerleukste om te delen wat we van alle gesprekken en ideeën vonden.”

Rayan El Kebir kreeg de uitslag per telefoon. Hij was duidelijk blij verrast!
Rayan El Kebir kreeg de uitslag per telefoon. Hij was duidelijk blij verrast! – Foto: gemeente Capelle aan den IJssel

Nieuw kindercollege start in september

In september wordt het gloednieuwe kindercollege officieel beëdigd tijdens een raadsvergadering. Het kindercollege bestaat dan uit tien kinderen: één kinderburgemeester (Rayan in dit geval), twee loco-kinderburgemeesters en zeven kinderwethouders. Samen gaan ze aan de slag om Capelle voor alle kinderen nóg fijner en leuker te maken om in te wonen.

Onder de indruk

Wethouder Harriët Westerdijk vond het een eervolle taak om onderdeel van de sollicitatiecommissie te zijn: ”Wat een enthousiasme! De hoeveelheid sollicitanten maar ook de gedrevenheid, de creatieve ideeën en het zelfvertrouwen dat de kinderen uitstraalden. Ik maak me sterk dat hier een paar pareltjes bij zitten waar we later het bestuurlijke stokje aan kunnen doorgeven. Capelle mag trots zijn op zulke enthousiaste kinderbestuurders!”

Wat doet het kindercollege?

De kinderburgemeester en kinderwethouders geven advies over onderwerpen die voor kinderen belangrijk zijn, bijvoorbeeld speelvoorzieningen. Ook worden zij door diverse organisaties en conferenties uitgenodigd om te leren over verschillende initiatieven waar kinderen in Capelle van kunnen genieten en betrokken zijn in het stimuleren van jeugdparticipatie. Daarnaast staan er ook altijd leuke, belangrijke of leerzame activiteiten op de kalender. Denk hierbij aan de ceremonie van dodenherdenking en het verwelkomen van Sinterklaas.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio