9.4 C
De Bilt
zaterdag, 1 april 2023

Rivium biedt eind 2022 plaats aan maximaal 280 Oekraïense vluchtelingen

Capelle aan den IJssel – Het tot tijdelijk wooncomplex omgebouwde kantoorgebouw in het Capelse Rivium District wordt dit najaar in fasen uitgebreid voor de opvang van maximaal 250 tot 280 Oekraïense vluchtelingen. Op dit moment wonen er 107 vluchtelingen in Rivium. Daarnaast worden in Capelle ongeveer 100 Oekraïners opgevangen door particulieren.

Volgende week start een aannemer met werkzaamheden om de 1e en 2e verdieping van het voormalige Imtech kantoor om te turnen tot slaapkamers. De verwachting is dat medio oktober extra vluchtelingen op deze etages terecht kunnen. Begin november wordt ook de begane grond opgeleverd zodat er dan plaats is voor 200 vluchtelingen. Op verschillende verdiepingen wonen al vluchtelingen, maar deze kamers krijgen een ‘upgrade’. Daarna wordt ook de 3e etage verbouwd met als opleverdatum begin december. Voor het eind van het kalenderjaar kunnen daarna, afhankelijk van de samenstelling van de gezinnen, 250 tot 280 Oekraïners worden opvangen.

Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond vangt 3.750 vluchtelingen op

Binnen de Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond (VRR) zijn in juni afspraken gemaakt over het ‘verdelen’ van Oekraïense vluchtelingen over de regiogemeenten naar inwonertal. Per 30 september moet de regio Rotterdam-Rijnmond, waar Capelle onder valt, in totaal 3.000 opvangplekken realiseren en per 31 januari 2023 3.750 opvangplekken. Voor Capelle betekent dat we in ieder geval 189 vluchtelingen moeten opvangen. In de zomervakantie heeft de gemeente Capelle de Veiligheidsregio aangeboden om de tijdelijke opvang verder op te schalen en meer mensen gevlucht uit Oekraïne op te vangen.

Rivium

Burgemeester Peter Oskam: “Het is een ingrijpende operatie om het kantoorpand in het Rivium verder klaar te maken voor vluchtelingenopvang. Extra opvangplekken zijn nu hard nodig omdat vluchtelingen die tot voor kort in Rotterdam werden opgevangen op het schip De Volendam op nieuwe plekken moeten worden gehuisvest. De gemeente Capelle heeft hieraan gehoor gegeven door tijdelijke noodopvang te organiseren voor 11 Oekraïners in een hotel in de stad. De begeleiding van deze mensen vindt plaats vanuit de projectleiding Rivium. Wanneer de verbouwing af is zullen ook deze mensen naar de opvanglocatie in Rivium verhuizen.”

Activiteiten voor Oekraïners

De afgelopen maanden hebben Capelse vrijwilligers uit verschillende wijken, de kerken en de voedselbank veel gedaan om het leven van de Oekraïners in Capelle zo aangenaam als mogelijk te maken. De gemeente ondersteunt en draagt waar mogelijk bij met menskracht en financiële middelen. Voor meerdere initiatieven is een beroep gedaan op de Van Cappellen Stichting. Er zijn kaarten geregeld en een busreis georganiseerd naar een voetbalwedstrijd en de dierentuin, er vinden wekelijks koffieochtenden plaats in Huizen van de Wijk en er worden talloze activiteiten georganiseerd in de opvanglocatie. Van muziek tot sport en spel, voor jong en oud.

Ook de komende weken vinden er activiteiten plaats. Op 14 september wordt er een ‘creatieve vrouwenavond’ georganiseerd op de opvanglocatie door vrijwilligers van het diaconaal platform. Op 15 september is er een Oekraïense ontmoeting in het Huis van de Wijk in Schollevaar. Hier zijn vluchtelingen welkom die nu in het Rivium wonen en die door Capellenaren thuis worden opgevangen. 21 september is er een Tour van Capelle;  een rondrit door Capelle voor Oekraïense vluchtelingen die wordt afgesloten met pannenkoeken in het Huis van de Wijk Fascinatio. Daarnaast worden er maandelijks gebedsbijeenkomsten gehouden in de Laankerk. Capellenaren die willen helpen als vrijwilliger of concrete initiatieven hebben kunnen zich melden bij de gemeente via oekraine@capelleaandenijssel.nl.  

spot_img

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

spot_img

Nieuws uit deze regio