-2.1 C
De Bilt

Rotterdam lanceert Luchtclub in strijd tegen luchtvervuiling

Woensdag heeft wethouder Arno Bonte (Duurzaamheid) de Luchtclub gelanceerd. Rotterdammers die lid worden van de Luchtclub krijgen een sensor om zelf de luchtkwaliteit in hun straat te kunnen meten. Door samen te meten krijgen inwoners en de gemeente meer inzicht in de luchtkwaliteit in straten en wijken. Het gaat bij de Luchtclub niet alleen om meten, maar ook om het delen van kennis en ervaringen.

Meer kennis over de bronnen van luchtvervuiling maakt het volgens wethouder Arno Bonte makkelijker om effectieve maatregelen te nemen. “We hebben er in de afgelopen jaren voor gezorgd dat de luchtkwaliteit in de 15 meest vervuilde straten fors is verbeterd. Maar daarmee zijn we er nog niet. Schone lucht is belangrijk voor een goede gezondheid, daarom willen we vervuilingsbronnen opsporen en aanpakken. De leden van de Luchtclub kunnen ons daarbij helpen.”

Citizen science
De Luchtclub is een ‘citizen science’-project waarbij 900 Rotterdammers gedurende twee jaar zelf de luchtkwaliteit meten en data aanleveren. Bewoners worden zo onderdeel van het bestaande meetnetwerk in Rotterdam. Via online kennissessies en gesprekken kunnen bewoners ook meepraten, meedenken en meedoen om de luchtkwaliteit in hun wijk te verbeteren

Aanmelden voor de Luchtclub


Rotterdammers kunnen zich vanaf 14 april tot 1 mei aanmelden via rotterdam.nl/luchtclub. De gemeente heeft 900 sensoren beschikbaar die in bruikleen worden uitgegeven. Op de website staat meer informatie over de voorwaarden.

Schonere lucht
De gemeente zet actief in op het verbeteren van de luchtkwaliteit in de stad. Drie jaar geleden waren er nog 15 straten in Rotterdam waar de Europese stikstofnorm werd overschreden. Inmiddels voldoen alle straten aan de Europese normen voor luchtkwaliteit. Maar de ambitie van het stadsbestuur is om uiterlijk in 2025 te voldoen aan de (strengere) normen van de Wereld Gezondheidsorganisatie (WHO). De gemeente neemt uiteenlopende maatregelen om de luchtkwaliteit te verbeteren, zoals het aanleggen van walstroom voor zeeschepen, het bevorderen van elektrisch rijden en het stimuleren van fietsen, wandelen en het openbaar vervoer.

1 REACTIE

 1. L.S.
  De uitnodiging tot deelname aan de nieuwe luchtmetingsactie bij deze graag aangenomen !.! !

  Reden :
  * Woon sinds 1979 in Rotterdam Overschie
  * Reeds vele malen gecommuniceerd met D.C.M.R. voor geluid- en lucht status info
  * D.C.M.R. voorlichting bijeenkomsten ” te over ” bijgewoond
  * Meerdere malen aangegeven ook eens metingen te starten in woontorencomplexen, zoals Hoogmadetoren
  * Hopen nu in aanmerking te komen voor een van de 900 meetinstrumenten
  * Denk dat het voor de nieuwe meetcyclus interessant is de Hoogmadetoren in het circuit op te nemen
  * Complex ligt N.N.O.-Z.Z.W. op hemelsbreed 125 meter van de parallel liggende op en afritten van het Klein Polderplein

  Vriendelijke groet,
  Beau de Montagne

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio