20 C
De Bilt

Rotterdam krijgt er honderden studentenwoningen bij

Om een thuisstad te zijn voor studenten, wil de gemeente Rotterdam in het kantorenpark Brainpark 1 en in de Alexanderknoop, het gebied rondom station Rotterdam Alexander, honderden duurzame studentenwoningen bouwen. Om de bouw van de woningen mogelijk te maken, vraagt het college van burgemeester en wethouders aan de gemeenteraad om de nieuwe bestemmingsplannen voor deze locaties vast te stellen.

Betaalbare woningen in Rotterdam

Rotterdam is een van de grootste studentensteden van Nederland, met jaarlijks meer dan 100.000 studenten aan een mbo-, hbo- of wo-opleiding. “We willen die studenten graag voor de stad behouden,” zegt wethouder Chantal Zeegers, van Klimaat, Bouwen en Wonen. “Ze brengen veel talent en kennis naar onze stad, ze zorgen voor dynamiek en levendigheid. We willen een stad zijn waarin studenten zich thuis voelen. Voldoende goede en betaalbare huisvesting is dan hard nodig. Daarom hebben we vorig jaar ook het uitvoeringsplan studentenhuisvesting 2023-2026 vastgesteld”.

Brainpark 1

In Brainpark 1 maakt een verouderd kantoorpand aan de Max Euwelaan 71-79 plaats voor een woongebouw met 348 wooneenheden, variërend van studentenkamers en zelfstandige studio’s tot tweekamerwoningen en maisonnettes. Het nieuwe bestemmingsplan maakt dit mogelijk. 287 woningen, waaronder alle studentenwoningen, hebben een sociale huurprijs.

De overige 61 woningen voor young professionals en starters op de woningmarkt hebben een middenhuur prijs. Het woongebouw biedt ook plek voor een ontmoetingsruimte, commerciële voorzieningen, een fietsuitleen en fietsenmaker. Van der Vorm Vastgoed ontwikkelt de woningen.

Brainpark 1 ligt in Kralingen-Oost, vlakbij de Kralingse Zoom, tussen de campus van de Erasmus Universiteit en de A16. Het is op dit moment nog vooral een kantorenpark, waar buiten kantooruren weinig te beleven is. Maar het gebied groeit de komende jaren uit tot een groene, gezonde en aantrekkelijke plek waar het fijn wonen, werken en studeren is voor verschillende doelgroepen.

Openbare ruimte

De openbare ruimte in Brainpark 1 krijgt een nieuw uiterlijk, met extra ruimte voor groen en water. De nu aanwezige kantoorpanden worden omgebouwd of vervangen door duurzame woon- en werklocaties.

Impressie van de studentenwoningen in de Alexanderknoop, aan de Hoofdweg
Impressie van de studentenwoningen in de Alexanderknoop, aan de Hoofdweg – Illustratie: Groosman Architecten

Alexanderknoop

De gemeente wil de Alexanderknoop samen met partners en bewoners in het gebied ontwikkelen tot hét centrum van Rotterdam-Oost, met volop ruimte voor wonen, werken, winkelen en recreëren. In de Alexanderknoop komen 286 woningen voor studenten en 116 middenhuur- en koopappartementen. De woongebouwen krijgen groene daken en zonnepanelen.

De verouderde kantoorpanden aan de Hoofdweg 256-258 worden verbouwd tot studentenwoningen, met voorzieningen als een gemeenschappelijke huiskamer, een wasserette en groene binnentuin. Alle studentenwoningen hebben een sociale huurprijs.

Aan de Hoofdweg 260 worden 116 middenhuur- en koopappartementen gebouwd. De bewoners van deze appartementen kunnen gebruik maken van de nieuw te bouwen parkeergarage aan de Hoofdweg 256-258.

Openbare ruimte

Rondom de nieuwe woongebouwen de aan de Hoofdweg wordt een grote tuin aangelegd, met veel bomen en andere groene beplanting, waarmee de biodiversiteit toeneemt. Ook komt er meer ruimte voor water, door het vergroten van de bestaande waterpartij. Projectontwikkelaar en belegger Leyten ontwikkelt de woningen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio