Rotterdam – “Iedereen overal ter wereld, dus ook in Rotterdam, heeft genoeg geld voor een huis, eten, drinken en schone kleren.” Met een mooi verhaal over haar wens om armoede te bestrijden won Amelia van basisschool De Triangel de schrijfwedstrijd ‘Mooiste wens voor Rotterdam’. Uit 600 door Rotterdamse groep 6-leerlingen geschreven verhalen, waar 5 genomineerde verhalen van overbleven, werd zij verkozen. Gisteren was de bekendmaking en prijsuitreiking in Theater Walhalla.
Dat leverde veel blije gezichten en hier en daar een klein traantje op. “Echt heel gaaf dat ik heb gewonnen en dat we met mijn klas gratis naar een wedstrijd van Feyenoord in De Kuip mogen gaan”, aldus de uit Polen afkomstige Amelia die nu zo’n drie jaar in Nederland woont. Zij krijgt samen met haar gezin ook nog de Rotterdampas en een boekenpakket cadeau.
Uitgenodigd bij prijsuitreiking
Alle leerlingen van de klassen van de winnende scholen waren uitgenodigd voor de prijsuitreiking. Zij waren heel enthousiast en luid en duidelijk aanwezig. Maar ook heel stil toen Amelia haar verhaal mocht vertellen. De presentatie was in handen van acteur en kinderboekenschrijver Joris Lutz en kinderburgemeester van Rotterdam, de 11-jarige Louey Zerourou. De jury bestond uit Selma Klinkhamer namens het Volkskracht-bestuur, kinderboekenschrijfster Marlies Verhelst en Thomas Hardie, coördinator Oscar Romeroschool. Louey was onder de indruk van de bijzondere verhalen en ideeën. Hij mocht uiteindelijk kiezen welke genomineerde welke prijs zou winnen. “Deze dag kent alleen maar winnaars.”
Leesplezier en taalvaardigheid vergroten
Kinderboekenschrijver en auteur van het Kinderboekenweekgeschenk 2023, Sanne Rooseboom, had de opdracht geschreven voor de schrijfwedstrijd. Deze maakte deel uit van het door Stichting De Schoolschrijver ontwikkelde lesprogramma ‘Van kop tot staart’. Aanleiding hiervoor is dat veel kinderen en jongvolwassenen in Rotterdam niet of weinig lezen. Juist voor de ontwikkeling van taalvaardigheid en het bevorderen van kansengelijkheid zijn een goede leesmotivatie en leesvaardigheid onmisbaar.
Daarom heeft Stichting Bevordering van Volkskracht ter ere van haar 100-jarige bestaan dit maandprogramma cadeau gedaan aan alle groepen 6 van basisscholen in Rotterdam. 100 klassen groep 6 deden mee aan het programma van De Schoolschrijver. Doel was het leesplezier en daarmee de lees- en schrijfvaardigheid bij kinderen vergroten.
Dromen komen uit!
Ook de andere genomineerden van de verschillende scholen werden in het zonnetje gezet. Naast een ingelijste illustratie van hun eigen geschreven verhaal, gaat Volkskracht zich inzetten om hun wensen voor de stad uit te voeren.
Roos en Stella van Tarcisiusschool 6a hadden het best uitvoerbare verhaal met hun ‘droom’ voor een veilige en toegankelijke speeltuin voor kinderen in een rolstoel. Hun wens wordt werkelijkheid. Volkskracht zorgt voor plaatsing van een speeltoestel voor kinderen met een handicap in een Rotterdamse speeltuin.
Seloua van De Klimop was het meest origineel met de ‘droom’ de armoede in Rotterdam aan te pakken met een ‘magische koelkast’ in alle scholen. De leerlingen van deze school worden getrakteerd op een heerlijke lunch.
Ummuhan van basisschool Wereldwijs schreef het meest groene verhaal en het beste voor het klimaat. Zij wil meer bomen planten, want zonder bomen en planten is er geen leven. De directeur van de school heeft beloofd dat zij samen met een werkgroep het schoolplein groener gaat maken, waaraan Volkskracht een financiële bijdrage levert.
En Ouisam van sbo Johannes Martinus had het meest fantasierijke verhaal met haar droom over een gebouw van 10 verdiepingen en een glazen lift met uitzicht over Rotterdam-Oost en een glijbaan om naar beneden te gaan, voor ieder kind. Met haar klas mag zij na de zomervakantie naar een heel hoog gebouw in Rotterdam om te genieten van het uitzicht.
Expositie over verhalen in Rotterdamse bibliotheken
“Wat fantastisch dat de wedstrijd zulke mooie ideeën heeft opgeleverd. Met daarin aandacht voor anderen, maar ook als oplossing voor de problemen waar de stad mee te kampen heeft, zoals armoede, geen ontbijt en te weinig groen. Daar was het ons om te doen: kinderen inspireren en plezier in lezen en schrijven stimuleren. We zetten ons als Volkskracht in om de gekozen dromen voor een stukje waar te maken. Alle inzenders en alle winnaars: gefeliciteerd! Ook aan Amelia, zij woont nog maar drie jaar in Nederland en is al bijzonder taalvaardig.
Zij laat zien hoe belangrijk dat is en wat de kracht van woorden kan zijn”, aldus Jacqueline Frima, voorzitter van Stichting Bevordering van Volkskracht. “Van ieder verhaal is er ook een illustratie gemaakt door Sabine van der Ploeg. Leuk is dat deze illustraties vanaf 3 juli worden geëxposeerd in de bibliotheken Blaak, Feyenoord, Delfshaven en IJsselmonde.”
Oproep aan alle Rotterdammers
Heb jij een droom? Doe mee en meld je voor 31 augustus aan voor de 100 jaar Volkskracht Awards. Maak kans op een geldbedrag voor een goed idee voor Rotterdam en wie weet komt jouw droom uit! Kijk op 100 jaar volkskracht awards – Volkskracht.