6.5 C
De Bilt

Samen armoede aanpakken in Dordrecht

In Dordrecht zijn veel mensen met een laag inkomen die net rond kunnen komen, in financiële problemen dreigen te raken of te maken hebben met schulden. Daar willen we samen de schouders onder zetten. Daarom hebben we samen met maatschappelijke partners in de stad het programma ‘Samen tegen Armoede’ opgesteld. We willen dit graag met de gemeenteraad bespreken om samen afspraken te maken over de aanpak van armoede. 
Volgens cijfers van het Onderzoekcentrum Drechtsteden moesten in 2014 ongeveer 6.000 Dordtse huishoudens rondkomen van een laag inkomen. Dat is 11,7% van alle huishoudens in Dordrecht. Bij 9.600 huishoudens dreigden problematische schulden; 4.500 huishoudens hadden werkelijk problematische schulden.
Ellende voorkomen
Wethouder Peter Heijkoop: “Er gebeurt al veel in de stad voor mensen in armoede. Maar nog niet genoeg, er is meer nodig om armoede en schulden te voorkomen. We zien nu vaak te laat dat geldzaken niet onder controle zijn. Hoe eerder je signalen opvangt, des te meer ellende je in veel gezinnen kunt voorkomen.”
Gezondheidsproblemen
Armoede en schulden hebben vaak bijkomende effecten. Op volwassenen, maar ook op hele gezinnen. Mensen krijgen bijvoorbeeld last van stress, een depressie of andere  gezondheidsproblemen. Peter Heijkoop: “Kinderen die opgroeien in armoede hebben bovendien een minder goed perspectief voor de toekomst dan hun rijkere leeftijdgenoten. Dat vinden we onacceptabel. Alle kinderen hebben recht op een goede startpositie in hun leven.”
Samenwerken
De gemeente Dordrecht, de Sociale Dienst Drechtsteden en andere maatschappelijke partners in de stad willen intensiever samenwerken om armoede aan te pakken. Peter Heijkoop: “Het voorkomen en aanpakken van schulden krijgt veel aandacht in ons programma. Net als het versterken van de startpositie van kinderen. Verder treffen we maatregelen speciaal voor werkenden met een laag inkomen, voor het tegengaan van een slechte gezondheid en voor het betaalbaar houden van de energierekening.”
Acties
Voor 2018 staat een aantal acties op de planning. Zo krijgen jongeren die 18 worden automatisch voorlichting over geldzaken. Ook gaat de gemeente kijken of zij sneller in kan spelen op gebeurtenissen die vaak schulden veroorzaken, zoals bij een echtscheiding of overlijden. Met partners in de stad bespreekt de gemeente hoe zij geholpen kunnen worden om armoede te herkennen en mensen te kunnen helpen. Dat geldt ook voor werkgevers.
Bij kinderen en jongeren wil de gemeente meedoen stimuleren. Peter Heijkoop: “Ook meepraten is belangrijk. Daarom kiezen we voor een kinderdebat over leven in armoede en voor het instellen van een Kinderraad.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio