14.8 C
De Bilt

Samen werken aan veiliger Albrandswaard

Voor een veiliger Albrandswaard gaan gemeentelijke handhavers en politie meer samenwerken. Hiervoor wordt op dinsdag 31 januari het Handhavingsarrangement 2023-2026 ondertekend door burgemeester Jolanda de Witte, sectorhoofd van de politie de heer Mouch en de officier van justitie Sanne Groen namens het Openbaar Ministerie (OM). De overeenkomst bekrachtigt de onderlinge samenwerking op het gebied van handhaving.

In het Handhavingsarrangement zijn de eerder gemaakte afspraken uit het Albrandswaards Veiligheidsbeleid en het raadakkoord opgenomen. Zo komt er meer aandacht voor het bevorderen van een veilige woon-, leef- en wijkomgeving in Albrandswaard, onder het motto ‘Samen staan we sterk’.

“De samenwerking tussen gemeente, politie en OM is van groot belang om Albrandswaard zo veilig mogelijk te houden”, stelt Jolanda de Witte. “Buitengewoon opsporingsambtenaren (boa’s) en politieagenten krijgen steeds vaker te maken met complexe thema’s als georganiseerde criminaliteit, ondermijning en cybercriminaliteit. Het Handhavingsarrangement gaat ons helpen om deze samenwerking te versterken.”

Overlast voorkomen

Met de overeenkomst kan de politie van Albrandswaard meer relevante informatie delen over personen of situaties met de boa’s en andersom. Hierdoor kan bijvoorbeeld overlast beter worden voorkomen en kan het werk op straat beter worden uitgevoerd.

Ook krijgen de politieagenten en boa’s toegang tot elkaars locatie. Boa’s kunnen hierdoor makkelijker een proces-verbaal opmaken of aangifte doen nadat er geweld is gebruikt. De boa’s kunnen zo ook beter overleg voeren en briefingen bijwonen. In Albrandswaard krijgen wijkagenten verder functioneel toegang tot de gemeentelijke werklocaties van de boa’s. Dit draagt bij aan het verder versterken van de samenwerking en stimuleert het delen van informatie.

Veilig werken door betere samenwerking

Boa’s krijgen met het werk op straat regelmatig te maken met geweld en agressiviteit. Een nauwe samenwerking met de politie is daarom van belang. Het Handhavingsarrangement zorgt ervoor dat een boa voortaan een noodhulpmelding kan maken. De politie pakt deze melding op als prio 1, hierbij wordt direct politieversterking ter plaatse gestuurd. De gemeente wil zo duidelijk maken aan daders dat agressie en geweld tegen medewerkers niet getolereerd wordt.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio