16.3 C
De Bilt

Sanering standaard bij schuldhulp“Zo kunnen we meer mensen helpen”

Capelle aan den IJssel – De gemeente Capelle aan den IJssel gaat saneringskredieten standaard inzetten bij schuldhulp. Dat is het resultaat van een proef met schuldsanering. Een schuldsanering is een instrument dat ervoor zorgt dat mensen nog maar één schuldeiser hebben. Dit zorgt voor rust en overzicht. De gemeente gaat zich daarvoor aansluiten bij het Waarborgfonds Saneringskredieten.

In 2021 is de gemeente Capelle begonnen met een succesvolle proef met saneringskredieten. Een schuldhulpverlener maakt afspraken met de schuldeisers over het bedrag dat iemand af kan lossen. Bij een sanering betaalt de Kredietbank alle schuldeisers daarna in één keer. De inwoner heeft na de sanering nog maar één schuld: de schuld bij de Kredietbank.

Veel voordelen

Wethouder Harriët Westerdijk: “De ervaringen tijdens de proef met schuldsanering waren veelbelovend, daarom voeren we de werkwijze standaard in. We zien dat het saneringskrediet een positieve uitwerking heeft op de samenwerking tussen schuldhulpverlener, schuldeiser én de mensen met schulden doordat het voor iedereen duidelijkheid creëert. Daarnaast geeft het de mensen rust en overzicht om nog maar één schuld te hebben. Daarom wilden we niet wachten tot de proef was afgelopen. We kunnen nu meer mensen op deze manier gaan helpen.”

Schuldhulp minder lang

Vanaf 1 juli 2023 start de gemeente Capelle door een wetswijziging met een kortere aflostijd bij schuldhulp. Tot nu toe duurde dat 3 jaar. Dit wordt 18 maanden. IJsselgemeenten voert de schuldhulpverlening uit. Deze vorm van schuldhulp is bedoeld voor mensen die niet zelf hun schulden af kunnen lossen. De kortere looptijd zorgt ervoor dat mensen sneller hun leven zonder schulden weer kunnen oppakken.

Hulp bij geldzorgen

Welzijn Capelle staat klaar om Capellenaren met geldzorgen te helpen. Hulpverleners werken mee aan een oplossing. Lukt het niet om zelf de schulden op te lossen? Dan draagt Welzijn Capelle de hulp over aan IJsselgemeenten. Welzijn Capelle is bereikbaar via 010 – 707 49 00 (maandag tot en met vrijdag, 9.00 – 16.00 uur) of e-mail: hulpenadvies@welzijncapelle.nu

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio