14.5 C
De Bilt

Schiedam kiest voor nascheiding van PMD-inzameling; plastic straks weer bij restafval

PMD (plastic, metalen en drankkartons) wordt in Schiedam niet meer apart ingezameld. De gemeente kiest voor nascheiding in alle wijken. PMD wordt voortaan in de hele stad uit het restafval gehaald.

Schiedammers hoeven daardoor geen PMD meer te scheiden van het restafval. Dat was al zo voor inwoners van hoogbouwwijken en dat gaat voor iedereen gelden. Door nieuwe regelgeving moeten gemeenten een keuze maken voor bronscheiding óf nascheiding. Schiedam ziet nascheiding als beste keuze, zowel voor het milieu als het beperken van de kosten.

Makkelijker maken

Wethouder Doğukan Ergin is blij met de stap. ,,We maken het hiermee makkelijker voor onze inwoners, PMD zamelen we niet meer apart in, maar gezamenlijk met het restafval. Inzameling van het restafval vindt dan plaats met een kliko. Deze wordt eens in de twee weken geleegd. We kunnen ons voorstellen dat dit voor sommige huishoudens onvoldoende is. Daarom gaan wij de opties bieden om bijvoorbeeld een grotere kliko of een tweede kliko aan te vragen.” Er zijn geen kosten verbonden aan een grotere of extra kliko.

Voorstel nascheiding PMD-afval

De afvalstoffenverordening moet worden aangepast om overal nascheiding door te voeren, daarvoor krijgt de gemeenteraad een voorstel. Eind vorig jaar heeft een ruime raadsmeerderheid het stadsbestuur al gevraagd te kijken naar nascheiding als alternatief omdat het efficiënt en goedkoper is dan bronscheiding. Als de raad akkoord gaat dan wordt het nascheiden in het eerste kwartaal van 2024 doorgevoerd.

Zienswijze

Inwoners van Schiedam kunnen een zienswijze indienen op de aangepaste afvalstoffenverordening. Vanaf woensdag 30 augustus 2023 liggen deze stukken ter inzage op het Stadskantoor. Vanaf volgend jaar wordt de nieuwe inzamelingswijze gefaseerd ingevoerd. Wie het PMD toch liever wil scheiden kan terecht bij een van de vijftig ondergrondse PMD-containers die blijven bij winkelcentra.

Afval scheiden is belangrijk

De gemeente Schiedam wil de hoeveelheid restafval in de stad verminderen. En dat begint bij het voorkomen van afval, bijvoorbeeld door spullen minder snel af te danken en afval zo goed mogelijk te hergebruiken. Daarvoor is het belangrijk om de afvalstoffen te scheiden. Voor PMD kan dit met nascheiding, maar voor de andere afvalsoorten blijft het nodig om ze gescheiden aan te bieden. Deze kunnen met de huidige techniek niet goed uit het restafval gehaald worden.

Alle informatie over het inzamelen van PMD staat op schiedam.nl/pmd.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio