31.4 C
De Bilt
vrijdag, 12 augustus 2022

Schoorsteenbrand Merijntje Gijzenburg

Capelle aan den IJssel – Tegen 17.00 uur vanmiddag werd de brandweer opgeroepen voor een schoorsteenbrand aan de Merijntje Gijzenburg, in de wijk Schollevaar. Het is een mooie woonwijk, maar met smallere en bochtige wegen een uitdaging voor sommige hulpvoertuigen.

Kundige chauffeurs

Gelukkig zijn de chauffeurs van de bluswagen en de hoogwerker zeer ervaren en snel ter plaatse. De hoogwerker kon precies in een hoek van het hofje zijn positie innemen, om zodoende met de bak bij de nok van het dak en de betreffende schoorsteen te komen.

Foto’s: Jeffrey Groen – © Regio Online

Tijd van het jaar voor schoorsteenbrand

Rond deze tijd van het jaar, als mensen weer gaan stoken, komen schoorsteenbranden regelmatiger voor. Vaak om de schoorsteen niet op tijd is schoongemaakt. Hierdoor hebben zich roetdelen en ander brandbaar materiaal zich vaak kunnen vastzetten in het rookkanaal. Als er dan opnieuw gestookt gaat worden kan een enkel vonkje al voldoende zijn om een schoorsteenbrand te veroorzaken.

Zwaar werk

De brandweer moest zwaar werk verrichten door een metalen bol aan een stevige draad heen en weer te trekken door de schoorsteen. Zo trekken zijn brandende deeltjes naar boven. Ook binnen wordt gekeken bij de kachel en wordt wat er uit het stookkanaal komt opgevangen en gedoofd. Uiteindelijk kregen de brandweerlieden alles onder controle.

© Regio Online

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio