5.3 C
De Bilt

Stoplicht met muziek overleden Tommy-Boy, zo moet je blijven wachten

Rotterdam – Is er iets te doen tegen al die fietsers die meer met hun telefoon in de hand bezig zijn dan met het verkeer? Twee studenten hebben een verkeerslicht bedacht dat op een mooie, maar ook duidelijk harde manier wijst op de gevaren. Het gaat om een stoplicht met muziek

In Rotterdam, op de Coolsingel, hebben de fietsers en voetgangers , het waarschijnlijk al gezien, de Play Attention.

Het lijkt een normaal verkeerslicht voor fietsers, maar dan zit er een lcd-schermpje boven.

stoplicht tommy boy

Er staat op het display dat je op de knop moet drukken voor het volgende nummer.
Uit het verkeerslicht komt muziek, dat maakt het wachten voor het rode licht wat aangenamer.

Als je met je telefoon bezig bent, merk je er niet zo veel van. Je let niet op als je aan het ‘appen’ of ‘Facebooken’ bent of je favoriete muziek zoekt op spotify. De 13-jarige Tommy-Boy Kulkens was dit wel aan het doen toen hij twee jaar geleden in Bussum een provinciale weg overstak. Een automobilist kon niet meer op tijd remmen en dat werd hem fataal.

Overleden door telefoon op de fiets.

“Tommy-Boy Kulkens (13) overleed op de fiets. Hij was bezig met muziek op zijn telefoon toen het gebeurde.
Er staat verder op de display: “Je luistert nu naar zijn playlist”.
Het is een mooie, maar ook keiharde manier om fietsers duidelijk te maken dat je op de fiets maar beter niet met je telefoon bezig kan zijn. Het is een monument en een waarschuwing in één.

Het verkeerslicht wordt vandaag officieel in gebruik genomen. Het is een idee van twee studenten die aan de Rotterdamse kunstacademie Willem de Koning studeren. Zij namen een half jaar geleden contact op met de vader van Tommy-Boy, Michael Kulkens. “Zij hadden de opdracht om een artiest te eren die net overleden was”, zegt Michael.

Tommy-Boy was dan wel geen wereldberoemde artiest, toch bleven ze aan zijn zoon denken. Michael vond het een mooi idee. “Mijn zoon wilde ook beroemd worden met muziek.”

Boodschap: Stop voor rood licht!

Wanneer het verkeerslicht op rood springt, begint de muziek te spelen. Stóp nou eens voor dat rode licht is de boodschap.
Volgens Michael blijven mensen inderdaad wachten.
De studenten hebben er een prijs voor gewonnen.

De gemeente Rotterdam is enthousiast. “We zijn heel erg bezig om fietsen in de stad aantrekkelijker te maken. Daarnaast vinden we verkeersveiligheid belangrijk. Dit kunstwerk is precies op het snijvlak van beiden”, zegt een woordvoerder.
De bedoeling is dat het verkeerslicht naar verloop van tijd ook naar andere delen van de stad wordt verplaatst.

Er zijn meer gemeentes die interesse hebben in dit stoplicht.
Amsterdam bijvoorbeeld, maar ook Hilversum wil het ook graag, vlakbij de plek van het fatale ongeluk.

Bewustwording.

Zou zo’n stoplicht echt gaan helpen? Het zorgt in ieder geval wel voor bewustwording. Michael is daar zelf ook hard mee bezig. Zo heeft hij heeft al voor honderden klassen gestaan. De leerlingen zijn zeer onder de indruk van zijn verhaal over het ongeluk.
Michael hoopt dat hij daardoor veel ellende heeft kunnen voorkomen.

Een telefoon heeft een enorme aantrekkingskracht. Ieder berichtje dat we op onze telefoon krijgen, zorgt voor een dopamineshotje. Een gelukshormoon dat ook zijn werk doet tijdens seks en sporten.

Het lukt Michael zelf ook al bijna niet om zijn telefoon te negeren in het verkeer, als een berichtje binnenkomt. “We kunnen die telefoon gewoon niet meer wegdenken.” Niemand heeft dé oplossing. “Het enige wat je kunt doen is een publiekscampagne zoals de BOB-campagne. En dan blijven herhalen, herhalen, herhalen”, denkt hij. In combinatie met een verbod en wat technische hulpmiddelen. Maar dan nog. “Je hebt altijd 20 procent die het blijft doen.”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio