5.3 C
De Bilt

Vernieuwde Rivium Kiosk geopend met Oekraïense kunstexpositie

Capelle aan den IJssel – Wethouder kunst en cultuur Rik van Woudenberg opende vandaag de vernieuwde Rivium Kiosk. In deze oude zeecontainer zijn de komende maanden drie tentoonstellingen te zien. Kunstenares Marina Yasinevich trapte af met haar kunstexpositie. De kiosk wordt een ontmoetingsplek voor bewoners.

Gevlucht

Marina Yasinevich, geboren in het Oezbeekse Samarkand, woonde vanaf haar eerste jaar in het Zuid-Oekraïense Nikolajev. Toen in februari de oorlog uitbrak, vluchtte zij met haar vijf kinderen naar Nederland en kwam terecht bij de opvanglocatie in het Capelse Rivium. Ontworteld maar strijdbaar en geïnspireerd heeft Marina de draad weer opgepikt door de zeecontainer in het Rivium nieuw leven in te blazen.

Haar expositie is getiteld ‘Ze Pikt de Stemming Op / Paint it Black’, of in het Oekraïens ‘Вона підіімае настрий’. De expositie is een maand lang van maandag t/m donderdag tussen 12.00 en 14.00 uur te zien in de Rivium Kiosk. Op de dinsdagochtend is Yasinevich te vinden in Huis van de Wijk Fascinatio, waar zij schildert met lotgenoten en andere bewoners.

Ontmoetingsplek

Wethouder Rik van Woudenberg is blij dat de zeecontainer (Rivium Kiosk) weer gebruikt wordt: “Het is mooi om te zien dat dit soort initiatieven ontstaan vanuit de talenten van bewoners. Kunst kan mensen met elkaar te verbinden. Het zet mensen aan het denken en wakkert een gesprek aan. Deze kiosk wordt zo een ontmoetingsplek voor de wijk waar van alles mogelijk is.”

Tentoonstellingen in Rivium Kiosk

In de kiosk volgen later dit jaar volgen nog twee tentoonstellingen. De volgende tentoonstelling gaat over de flora en fauna in en rond het Rivium (‘Let it Bee’) met hulp van een Oekraïense imker. De derde tentoonstelling gaat over water (‘Smoke on the water’). De data worden van tevoren bekend gemaakt op www.capelleaandenijssel.nl en de social media kanalen van de gemeente.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio