17.4 C
De Bilt

“Voorkomen van zonschade beter dan genezen”Capelse campagne wijst inwoners op risico’s

Capelle aan den IJssel – Voorkom Zonschade. Cijfers in de Kankeratlas laten zien dat het aantal huidkankerpatiënten in Capelle aan den IJssel 19% hoger ligt dan het landelijk gemiddelde. Van deze cijfers is de gemeente geschrokken en vindt dat er actief iets gedaan moet worden om te zorgen dat dit cijfer daalt. Daarom is de gemeente een informatiecampagne gestart om Capellenaren op de risico’s te wijzen van de gevolgen van onbeschermd zonnen.

Met het begin van het lente- en zomerseizoen begint ook het zonnebrandseizoen. Het is belangrijk dat mensen zich insmeren met een zonnebrandmiddel als dat zij de zon in gaan. Elke twee uur insmeren verkleint namelijk de kans op het krijgen van huidkanker.

Veel mensen vinden het als de zon schijnt heerlijk om buiten te zijn. De zon zorgt voor energie en gelukstofjes. Door zon maakt de huid ook vitamine D aan. En dat is weer goed voor botten, tanden en weerstand. Maar teveel zonnestralen kunnen ook schadelijk zijn. Uv-straling vergroot het risico op huidkanker. Landelijk neemt het aantal mensen met huidkanker snel toe: elk jaar komen er 77.000 mensen bij. Door elke twee uur (of vaker) te smeren met zonnebrandcrème wordt de huid beschermd tegen Uv-stralingen.

Informeren én smeren tegen Zonschade

De gemeente wil Capellenaren bewust maken van zonschade. Naast informeren heeft de gemeente op twee plaatsen in Capelle aan den IJssel een zonnebrandpaal geplaatst. Er staat een paal in het Schollebos bij de Watervallei en een paal in de Hoeken. Bij deze paal kan gratis zonnebrandcrème gepompt worden. Omdat het niet nodig is om ‘s avonds of ‘s nachts gebruik te maken van zonnebrandmiddel schakelen de palen automatisch aan en uit.

Donatie aan de Capelse voedselbank

Zonnebrandcrème is vaak best duur, ook al is een goedkoper zonnebrandmiddel net zo goed als een dure fles. Helaas heeft niet iedereen de financiële middelen om zonnebrandmiddel te kopen. Wethouder Volksgezondheid en preventie Marc Wilson vindt het belangrijk dat zonnebrandcrème voor zoveel mogelijk Capellenaren beschikbaar is: “Voorkomen van zonschade is beter dan genezen. En door goed insmeren kan een hoop ellende voorkomen worden. Een groep Capellenaren heeft het financieel niet breed en moet keuzes maken waar zij geld aan uitgeven. Zonnebrandcrème staat dan niet bovenaan het boodschappenlijstje. Dat geldt zeker voor de Capellenaren die gebruik maken van de Voedselbank. Daarom ben ik blij dat we 400 flessen zonnebrandmiddel hebben kunnen doneren aan de Capelse Voedselbank.” 

Op de social kanalen en de website van de gemeente Capelle aan den IJssel is meer informatie te vinden over de risico’s en de feiten en fabels over zonnen en de gevolgen ervan.

https://www.capelleaandenijssel.nl/hoe-vaak-smeer-jij-je-in-met-zonnebrandcreme

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio