20 C
De Bilt

Eerste waterstoftankstation Rotterdam stapje dichterbij

Er zijn nog niet veel waterstoftankstations in Rotterdam en omstreken, er zijn er twee; één in Capelle en één in Rhoon. Maar het bestemmingsplan voor een station bij Rotterdam The Hague Airport brengt een eerste station in Rotterdam een stapje dichterbij. Zwaar verkeer is lastig te elektrificeren zoals dat ook met auto’s gebeurt. Om grote en zware ladingen over een lange afstand te vervoeren is elektrisch vervoer over de weg nog geen oplossing. Er is natuurlijk het spoorvervoer, ook elektrisch, maar dat komt niet overal. Om ook vrachtverkeer te verduurzamen is een andere energiedrager nodig, zoals dat heet. Waterstof is daarvoor meer geschikt.

Vandaag ontving de gemeenteraad een voorstel om het bestemmingsplan daarvoor vast te stellen. Dat voorziet in een waterstoftankstation op een nu nog braakliggend terrein tussen de Zaventembaan en de Vliegveldweg. De bouw en in gebruik nemen van een waterstoftankstation past niet binnen de nu geldende bestemmingsplannen. Voor de veiligheid van de omliggende omgeving en de aanleg en gebruik van het waterstoftankstation moet het plan worden aangepast. Door een veiligheidscontour op te nemen in het plan kunnen er geen kwetsbare objecten binnen deze contour meer worden gebouwd.

Waterstoftankstation zelf ook duurzaam

De gebouwen van het station voldoen straks aan de nieuwste duurzaamheidseisen. De gebouwen en bouwwerken zijn BENG (Bijna Energie Neutrale Gebouwen), er wordt geen aardgas gebruikt en er zijn zonnepanelen aanwezig om elektriciteit op te wekken. Dit zorgt voor een aanzienlijke vermindering van CO2-uitstoot. Het materiaalgebruik is duurzaam en circulair, zo is er in het ontwerp gekozen voor hout en er wordt een sedum (groen) dak aangelegd op de kiosk. Het gebied om het nieuwe gebouw is ingericht met veel groen en veel onverharde ruimte. Naast het tanken van waterstof zal er ook de mogelijkheid zijn om elektrische auto’s op te laden.

Naar verwachting zal de gemeenteraad het voorstel in haar vergadering van 11 juli 2024 behandelen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio